Erfgoedatlas gemeente Nunspeet

Jan Neefjes en Hans Bleumink, Erfgoedatlas Gemeente Nunspeet, Veluws Landschap, en bewoners, Zwolle 2015

Erfgoedatlas gemeente NunspeetDe gemeente Nunspeet besloot enige jaren geleden om een erfgoedatlas te gaan samenstellen en deze te publiceren. Daarmee zijn het rijke verleden en de vele historische landschappen met een aanzienlijke hoeveelheid erfgoederen uit deze gemeenschap en omgeving nu in een atlas inzichtelijk en toegankelijk samengebracht voor allen die Nunspeet (willen leren) kennen. De wijze waarop de atlas tot stand is gekomen, is bijzonder. Het proces besloeg drie jaren en was een harmonieuze samenwerking tussen uiteenlopende experts en vele bewoners. Die samenwerking bleek bovenmatig vruchtbaar met een aantrekkelijke, kleurrijke en veelzijdige atlas als uitkomst.

In het naslagwerk is informatie te vinden over de soms wel duizenden jaren oude landschappen die hier door mensenhanden zijn gevormd. Het geeft verhalen van inwoners uit de gemeenschappen Vierhouten, Nunspeet, Elspeet en Hulshorst. Medewerking werd verleend door onder andere maalmannen, predikanten, werklieden en landeigenaren. Liefhebbers van KBL komen aan hun trekken in hoofdstukken die over landschap en landgoederen gaan. Er zijn pagina’s met informatie over de historische buitenplaatsen Hulshorst, Groeneveld en De Grote Bunte. Voorts zijn er verhalen over Noorderheide en de oude buitenplaatsen in Hulshorst.

Naast aandacht voor historische wegen op de Veluwe en het gebouwde (en verdwenen) erfgoed gaat een onderdeel soms ook over verdwenen erfgoed. Een voorbeeld is het hoofdstuk dat handelt over het Ronde Huis. Dit landhuis werd in 1906 gebouwd om in 1966 te worden gesloopt. Omdat het afgelegen in de bossen lag en door zijn vroegere eigenaar Frank van Vloten zijn vele verhalen en mysteries rond dit landgoed ontstaan. Van Vloten gebruikte een deel van zijn terrein voor occulte zaken waar rond W.O.I Germaans getinte rituelen werden voltrokken en nog altijd inspireert hetgeen hier is gebeurd, schrijver tot thrillers en romans. RD

Erfgoedatlas Gemeente Nunspeet, Veluws Landschap en bewoners telt 264 pagina’s en is een gebonden uitgave. Ruim 220 illustraties en kaarten verluchtigen de atlas die bij Uitgeverij Waanders is verschenen. ISBN 978 9462 620 582.
Prijs: € 35,-.  Naar de uitgever.

Scroll naar boven