Bosbeheerders hebben de complexe taak om erfgoedwaarden te herkennen, waarderen en integreren in hun beheerstrategieën. Deze handleiding helpt daarbij en richt zich op het in kaart brengen en behouden van het rijke culturele erfgoed dat in Nederlandse bossen verborgen ligt.
Nederlandse bossen zijn niet alleen een belangrijk onderdeel van het natuurlijke landschap, maar herbergen ook een schat aan historische en archeologische rijkdommen. Van grafheuvels en oude wegen tot waterkuilen en schaapsdriften. De bossen vertellen het verhaal van een 5000 jaar oude geschiedenis. Deze handleiding onderstreept het belang van deze elementen en biedt praktische richtlijnen voor het behoud ervan.
Meerdere aspecten van bosbeheer komen aan bod, waaronder het in kaart brengen van de gebiedsgeschiedenis, waardering van erfgoed, visievorming, en de planning en communicatie rondom erfgoedbeheer. Verder wordt er ook ingegaan op de relevante wet- en regelgeving.
Deze handleiding is een instructief document en dient tegelijkertijd als een inspiratiebron voor het geven van een volwaardige plaats aan erfgoed in het bosbeheer. Het benadrukt de noodzaak om zorgvuldig om te gaan met de rijke geschiedenis die onze bossen bevatten en biedt de middelen om deze waardevolle erfgoederen te beschermen en te benutten.
Het document is uitgebracht door Probos en de RCE.