Ellen Verbeek, vrijwilligster bij Akerendam en sKBL

‘Ik kende René Dessing vanuit mijn privésituatie en toen hij bezig was met de opzet van het Jaar van de Buitenplaatsen in 2012 vroeg hij of ik mee wilde doen. René kan heel overtuigend zijn’, vertelt Ellen Verbeek met een lach, ‘dus ik heb  ja gezegd. Mijn eerste klus was bij de expositie ‘Vijf Eeuwen Bloemperken’ op buitenplaats Akerendam in Beverwijk. Met een groep van ongeveer zeventig vrijwilligers hielden we van half mei tot half september 2012 deze tentoonstelling open van vrijdag tot en met zondag. We zaten afwisselend bij de entree, in de tuin om bezoekers op te vangen en wegwijs te maken of we deden de catering in de oranjerie. Dat was een geweldige tijd.

Ellen Verbeek, vrijwilligster bij buitenplaats Akerendam en bij sKBL

Intussen was René bezig met de oprichting van sKBL. Nadat de tentoonstelling op Akerendam was afgelopen, ben ik mij gaan inzetten voor sKBL. In het begin was het nog een kleine stichting maar het enthousiasme was groot. Samen met Saskia Ouwehand heb ik meegewerkt aan de opzet van de website. Al gauw ben ik de boekhouding gaan doen en dat doe ik nog steeds, met veel plezier.

Het fijne van deze vorm van vrijwilligerswerk is dat ik het thuis kan doen en op momenten dat het mij uitkomt. Ik heb een fulltime baan, dus mijn mogelijkheden zijn beperkt. Ik verstuur rekeningen en dergelijke en boek de inkomsten en uitgaven. In het begin maakte ik ook de donatieverzoeken, maar dat zijn er inmiddels zoveel, dat was niet meer te doen. Dat is nu geautomatiseerd. De organisatie is in de loop der jaren gegroeid en professioneler geworden.

Ondanks corona kon ik de afgelopen anderhalf jaar de boekhouding blijven doen. Maar nu alles digitaal gaat en bijeenkomsten niet door konden gaan, is het helaas wel minder persoonlijk geworden. Dat mis ik soms wel. De menselijke kant van het vrijwilligerswerk, de aandacht voor elkaar, is zo belangrijk. Het is goed dat een organisatie de verbinding tussen vrijwilligers stimuleert, want dat gaat niet altijd vanzelf. Vrijwilligers mogen geen vanzelfsprekendheid zijn voor een organisatie. Het zijn geen vaste medewerkers in loondienst, ook al zijn vrijwilligers noodzakelijk.

Septembergras op Akerendam

Ik houd van kastelen en buitenplaatsen, vandaar ook mijn inzet voor sKBL. Ook bij Akerendam werk ik nog steeds met plezier. Het is een prachtige buitenplaats, knus, overzichtelijk en nog redelijk onbekend. Ik verzorg tijdens de (beperkte) openstellingen met collega-vrijwilligers de catering in de oranjerie. Het contact met mensen is ontzettend gezellig. Vooral ook omdat bezoekers, zelfs mensen die in Beverwijk wonen, verrast zijn over de schoonheid van Akerendam en zich verbazen dat zij deze plek nooit eerder hebben ontdekt. Dat is heel leuk om mee te maken. Van zaterdag 4 tot en met zondag 12 september 2021 is er op Akerendam de kunstwandeling Septembergras en kunnen bezoekers bijzondere kunstwerken bekijken die zijn geplaatst in de tuin. Daar verheug ik me op.

De culturele sector heeft zwaar geleden onder de coronamaatregelen. Ik hoop dat het publiek de komende tijd weer veel aandacht aan de culturele sector geeft en KBL en musea gaat bezoeken. Al dat cultuurgoed is een onderdeel van onze geschiedenis en het is belangrijk dat dit behouden blijft. Dus als mensen wat tijd hebben, al is het een uurtje per week, meld je dan aan als vrijwilliger. Er is genoeg te doen en je krijgt er veel voor terug.’

Meer weten over Septembergras? https://septembergras.nl/

Scroll naar boven