Eerste editie Ostfriesland Biënnale

Van 4 juni t/m 4 september 2022 vindt de eerste editie van de Ostfriesland Biënnale plaats – een Duits-Nederlands kunstfestival in Oost-Friesland en de provincie Groningen. Circa 30 internationaal gerenommeerde en veelbelovende hedendaagse kunstenaars zullen op prachtige locaties in de regio te zien zijn. De kunstwerken worden niet alleen in een unieke ambiance gepresenteerd, zij treden ook in dialoog met hun tentoonstellingslocatie, creëren inhoudelijke betrekkingen en openen nieuwe perspectieven ten aanzien van de geschiedenis en betekenis van de plaatsen.

Grote namen komen naar Oost-Friesland en de Provincie Groningen! Bezoekers kunnen uitzien naar een gevarieerde selectie kunstwerken. Naast solotentoonstellingen zoals die van kunstenaar Jan Pleitner in de Ludgeri-Kirche Norden en groepstentoonstellingen zoals in de Kunstraum Pilsum (Tom Anholt, Timo Grimm, Anna Grath, Jann Holstein, Stephen Kent, Inge Meijer, Simon Modersohn, Willem Julius Müller) zijn het in het bijzonder de individuele kunstwerken op indrukwekkende locaties (Constant Dullaart in het Steinhaus Bunderhee, Gregor Hildebrandt, Henrik Eiben en Monika Goetz in het Schlosspark Lütetsburg of Alicja Kwade en Max Frisinger in de Menkemaborg Uithuizen) die de eerste Ostfriesland Biënnale gestalte geven. Een spectaculaire tentoonstelling is bij de Kunstverein Aurich in de Pavillon am Ellernfeld te zien. Hier worden voor het eerst gezamenlijk werken van Conny Maier en Jonathan Meese getoond. Door de integratie van binnenruimtes kunnen tijdens de Ostfriesland Biënnale verschillende kunstdisciplines worden gepresenteerd: beelden, fotografieën, schilderijen alsmede ruimtelijke en video-installaties.

Het thema van de eerste editie is Kunst & Landschap. Alle kunstwerken op de Ostfriesland Biënnale staan in verbinding met hun tentoonstellingslocatie en verwijzen naar plaatsspecifieke achtergronden en perspectieven. De kunstwerken worden niet alleen in een unieke ambiance gepresenteerd maar treden daarnaast ook in dialoog met hun tentoonstellingsplaatsen. De werken creëren inhoudelijke betrekkingen en openen nieuwe perspectieven ten aanzien van de geschiedenis en betekenis van de plaatsen – waaronder wierdendorpen, kerken, kastelen, borgen en parken. De Biënnale nodigt uit om kunst in een indrukwekkende omgeving, in alle rust – veraf van de grote metropolen – te beleven. Voor de Ostfriesland Biënnale zijn talrijke locaties en plaatsen gevonden waar voor het eerst kunst wordt gepresenteerd. Hierbij is van wezenlijk belang dat de plaatsen even belangrijk zijn als de daar getoonde kunst.

De meeste kunstwerken worden vrij toegankelijk op openbare locaties tentoongesteld. U kunt de Biënnale ook in drie etappes beleven: van Emden naar Norden, van Aurich naar Weener en van inschoten naar Uithuizen. Op 10 juli 2022 wordt er een begeleidend symposium in Aurich gehouden.

Alicja Kwade, Bavaria – Menkemaborg, Uithuizen
Foto: Afiena van IJken-van Zanten
Joep van Lieshout, The Sower (de Zaaier) – Fraeylemaborg, Slochteren
Foto: Fraeylemaborg

De Menkemaborg in Uithuizen en de Fraeylemaborg in Slochteren zijn onderdeel van de kunstmanifestatie met het werk van kunstenaars Alicja Kwade, Max Frisinger en Joep van Lieshout. De kunstwerken Bavaria (Kwade) en Apparatus for sinking bodies (Frisinger) zullen gedurende drie maanden in de tuinen van de Menkemaborg te zien zijn. Het robuuste beeld The Sower (de Zaaier) (van Lieshout), gemaakt van staal en beton, is te bewonderen in de tuin van de Fraeylemaborg.

Deze Nederlands-Duitse samenwerking stelt in ons in staat om hedendaagse kunst van internationaal topniveau van Alicja Kwade en Max Frisinger naar de Menkemaborg te halen. Deze kunstenaars hebben geëxposeerd in gerenommeerde musea en galerieën in Londen en New York. In de samenwerking verraste onze verwantschap mij, kunst is universeel en werkt grens- en taaloverschreidend. Onze bezoekers krijgen deze zomer een unieke blik op hedendaagse kunstwerken in dialoog met een historische locatie.”
– Afiena van IJken-van Zanten, Directeur Museum Menkemaborg

Film: https://www.ostfrieslandbiennale.de/ne

Scroll naar boven