Een Vriend aan het woord: Petra de Haas en Peter Persoon op Aerwinkel

Petra en PeterTwintig jaar geleden kocht Petra de Haas, met haar toenmalige partner, Kasteel Aerwinkel vooral vanwege de plek en en de tuin.  Het huis zei haar aanvankelijk niet zoveel. Dat was nogal vervallen en vernield. Ze heeft tien jaar besteed aan de restauratie ervan.

De meeste energie ging in het begin vooral zitten in de tuin. Daar lag haar passie. Aan de Engelse landschapstuin is inmiddels veel toegevoegd. Het is een bijzonder park geworden met een grote verzameling heesters, bomen, dieren, vogels en vleermuizen. Recentelijk is het park opgenomen in de EGHN, European Garden Heritage Network.

Vijf jaar geleden ontstond de financiële noodzaak om meer met het landgoed te gaan doen, maar wat! Er zijn veel slapeloze nachten overheen gegaan voordat de eerste activiteiten van de grond kwamen. Nu is het een goedlopend bedrijf met veel verschillende activiteiten, dat onder leiding staat van  Petra de Haas en haar huidige levenspartner Peter Persoon. Zij doen dit naast hun reguliere banen.

Aerwinkel 5“We hebben intussen wel besef van de waarde van het huis. Het was het eerste complete bouwwerk van de architect Pierre Cuypers. We wonen erin, genieten ervan en ontvangen er ook gasten. Onze aandacht is niet uitsluitend gericht op de cultuurhistorische waarde van het landgoed, maar dat speelt wel een belangrijke rol. We zijn evenmin een echte horecaonderneming. We zitten ertussenin en spreken liever van hospitality. We zijn begonnen met huwelijksvoltrekkingen en rondleidingen. De buurman zorgde aanvankelijk voor verwarring omdat hij zijn bedrijf Landal Landgoed Aerwinkel noemt. Toen zijn we toeristen van zijn vakantiepark gaan benaderen voor rondleidingen door het huis. Het was even zoeken naar de juiste vorm. Je ontvangt immers toch mensen in je privéwoning, maar nu is er een goed draaiboek en weten we precies wat wel en niet op de rondleiding wordt getoond. We doen dit nu zes jaar met succes. Op de Dag van het Kasteel trokken we zelfs 250 bezoekers.

Langzaam maar zeker zijn we doorgegroeid en zijn er meer faciliteiten bijgekomen. We kregen dankzij een provinciale bijdrage de mogelijkheid om de Tiendschuur te restaureren. De Tiendschuur heet nu Gasterij Geluk(t) en is een horecagelegenheid met een terras. De Gasterij is alleen overdag geopend van donderdag t/m. zondag en bij speciale gelegenheden. Er is altijd een spanningsveld tussen privacy en openstelling. Een van de kenmerken van het landgoed is ingetogenheid. We genieten er zelf van en willen ook anderen laten genieten, maar altijd op een bescheiden manier. Hele luidruchtige groepen passen hier niet.

Oude boom AerwinkelAl doende ontwikkelen we planmatig verder. Het is vooral van belang om precies aan te geven wat je wel en wat je niet wilt. We hebben ooit B&B uitgeprobeerd, maar daar zijn we op teruggekomen. Te veel zorg, te hectisch en een te grote inbreuk op de privacy. Nu verhuren we appartementen voor langere tijd. Misschien komen daar nog vakantiewoningen bij. De instandhouding van het landgoed is belangrijk en daarvoor is blijvende ontwikkeling nodig. We hebben een grote passie voor het landgoed en zijn er heel gelukkig mee, maar je moet er wat voor over hebben.

De eerste paar jaar hebben we veel zelf gedaan in de uitvoering, tot een omslagpunt kwam waardoor we nu ook wel zaken uitbesteden. De organisatie en planning doen wij altijd zelf en natuurlijk het persoonlijk begroeten van de gasten hier komen of langer verblijven.

We hebben heel veel gedaan voor onze naamsbekendheid en uitstraling zoals bijvoorbeeld de Castlefairs. In 2015 hebben we dit voor de laatste keer georganiseerd. Het kost veel tijd en energie met een te geringe opbrengst. Onze naamsbekendheid is er gelukkig wel door verbeterd.

Gasterij Geluk(t)
Gasterij Geluk(t)

Dit jaar lopen de zaken voor het eerst echt goed. Alle grenzen zijn verkend. We hebben veel aan pr gedaan en er zijn veel advertenties geplaatst. Als trouwlocatie staan we op een landelijke site en er is veel energie gestoken in regionale bekendheid. Voor de maandelijkse concerten die we organiseren hebben we Stichting Cultureel Aerwinkel opgericht. Dit genereert een bepaalde traffic voor de andere activiteiten. We balanceren voortdurend op de rand van de mogelijkheden en rekken de grenzen op van wat mag. Zo dwingen we bestemmingswijzigingen af. Het is frustrerend dat dit veel tijd en geld kost, maar de resultaten zijn bevredigend.

Veel energie is er gegaan naar het vibreren met de omgeving. Veel netwerken en constructief meedenken in de gemeente en de regio. Dat betaalt zich uiteindelijk uit. We zijn laagdrempelig en blijven altijd vriendelijk. Per slot van rekening is iedereen een potentiële gast, ook de persoon die het verbodsbordje negeert en ons op ons privéterras ‘verrast.

Aerwinkel bierDe kruidentuin is de laatste toevoeging. Hoewel we niet zelf produceren is er inmiddels een aantal artikelen met het merk Kasteel Aerwinkel op de markt zoals honing en bier waarin kastanjes en honing van Kasteel Aerwinkel zijn verwerkt.

We zijn Vriend van sKBL geworden omdat we de gedrevenheid waarderen, in het bijzonder van René Dessing. We voelen ons daarbij thuis, er zit beweging in. René heeft ons uitgenodigd als spreker op een bijeenkomst in september voor horecagedreven kastelen en buitenplaatsen. Dat beschouwen we als een eer. We hebben geen gelikte horecaonderneming, maar zorgen wel voor kwaliteit en vinden het belangrijk om gasten persoonlijk te benaderen en activiteiten op maat te leveren die passen bij het ingetogen karakter van Landgoed Kasteel Aerwinkel”.

Meer informatie is te vinden op:

http://www.kasteelaerwinkel.eu/

http://www.cultureelaerwinkel.nl/