Uitgebreide kennis over het beheer van historisch groen erfgoed, is essentieel voor het ontwikkelen van duurzame en klimaatadaptieve strategieën. Die zijn nodig voor het behoud en de ontwikkeling van ongeveer 1300 beschermde groene monumenten in Nederland. Denk dan aan historische tuinen, buitenplaatsen, stadsparken, kloostertuinen, en begraafplaatsen. De handreiking is bedoeld om het historisch bewustzijn te vergroten en richtlijnen en tips te bieden voor het beheer en de ontwikkeling van groene monumenten.
Deze publicatie biedt een uitgebreide richtlijn over de cultuurhistorische waarde van groene monumenten, hun beheer, en de mogelijkheden voor hun aanpassing en nieuw gebruik. Het biedt praktische aanwijzingen, voorbeelden, en informatie over relevante wet- en regelgeving en subsidiemogelijkheden.
De RCE benadrukt de dynamische en veranderende aard van groene monumenten, waarbij groei, seizoensveranderingen, en maatschappelijke ontwikkelingen het beeld en gebruik beïnvloeden. Het behoud van het karakter en de proporties van een historische aanleg vereist zorgvuldig beheer en kennis van de historie van de aanleg.
De handreiking is opgesteld door de RCE.