Een buitenplaats in detail. VreedenHoff aan de Vecht

Anthony Lisman & Jeroen van de Water (foto’s), Een buitenplaats in detail. VreedenHoff aan de Vecht, Amsterdam 2017

VreedenHoff aan de VechtDit is binnen de Nederlandse buitenplaatsenliteratuur werkelijk een uniek boek! Het is de meest gedetailleerde bouwkundige beschrijving van een buitenplaats die ik ooit in handen had. Het betreft een boek over de aan de Vecht gelegen buitenplaats VreedenHoff waarbij de auteur, tevens bewoner van het huis, ieder detail van het ex- en interieur de volle aandacht geeft in beschrijvingen en met heldere foto’s

Na een korte inleiding vangt het boek aan met een beschrijving van het grote inrijhek voor het huis. Dit 18de-eeuwse hek is in ons land onbetwist het mooiste in zijn soort en diende ooit als een soort visitekaartje van de toenmalige eigenaar Pieter Trip. Hij bezat in Zweden grote belangen in ijzermijnen. Met dit hek liet hij alle passanten niet alleen zijn welvaart zien, ook maakte hij duidelijk wat men met ijzer kon vervaardigen. Hij liet de buitenplaats rond 1750 ingrijpend verbouwen en was de naamgever van VreedenHoff. Van die verbouwing zijn veel details bewaard gebleven. Naast uitgebreide beschrijvingen van het exterieur, zijn ook uitputtende beschrijvingen opgenomen van de interieurs, gangen, trappen, zolder en souterrain op Vreedenhoff. Alle decoraties en interieuronderdelen krijgen hierbij minutieus aandacht. Zo verwerft de lezer veel kennis over al het houtsnijwerk, stuccoversieringen en andere decoratieve elementen, wie ze maakte en hoelang ze al in het huis zijn. De behoefte om uitputtend en nauwkeurig te willen zijn is er ook de reden van dat zelfs de in het huis aanwezige sanitaire ruimtes met alle daar te vinden haakjes, wc-rolhouders en trekkers zijn gefotografeerd en beschreven.

Dit boek is niet alleen een uitstekende documentatie van VreedenHoff. Ieder die een buitenplaats of monumentaal pand moet verbouwen kan in dit boek inspiratie en voorbeelden te over vinden. Ook het zelden in beeld gebrachte hang- en sluitwerk krijgt in dit boek aandacht. Alle espagnoletten, deurkrukken, deurscharnieren, handvatten en wat dies meer, zijn hiermee beschikbaar voor restauratoren, eigenaren of liefhebbers.

In zijn voorwoord schrijft interieurhistoricus Eloy Koldeweij terecht dat VreedenHoff dankzij de gepassioneerde betrokkenheid van Anthony Lisman tot de voorbeeldig onderhouden en uitstekend bewaarde buitenplaatsen van Nederland behoort. Hij en alle voorgaande eigenaren hebben deze oude buitenplaats voor ons bewaard en voor hen die na ons komen. Dit boek maakt ons deelgenoot van die energie. Dankzij hen kunnen wij nog altijd genieten van een zeer nauwkeurig onderhouden historisch ensemble waarvan er slechts weinige in ons land te vinden zijn. Mocht u overigens meer over de geschiedenis van deze buitenplaats willen lezen, verwijs ik u graag naar een boek van Anthony Lisman over VreedenHoff dat in 1999 bij Uitgevrij Verloren is verschenen. RD

Een buitenplaats in detail. VreedenHof aan de Vecht, verscheen bij de cultuurhistorische Uitgeverij Stokerkade. Het is een gebonden uitgave en telt 288 pagina’s. Het boek telt honderden uitstekende kleurenfoto’s van Jeroen van de Water.

ISBN 978 907 915 6375 Prijs: € 29,50

Scroll naar boven