Den Aalshorst. Levensverhaal van een landgoed

Enige jaren geleden (2018) won historicus Jan ten Hove de Ithakaprijs voor zijn boek over de historische buitenplaats Arnichem bij Zwolle. Nu is van zijn hand een prachtige studie verschenen van het zeer gaaf bewaarde landgoed Den Aalshorst bij Dalfsen. Het verscheen bij gelegenheid van het 300-jarige bestaan van dit landgoed. Allereerst lof voor Waanders Uitgevers die dit boek prachtig bezorgde, vol met aansprekende foto’s in een mooie opmaak. De auteur, die dit boek in opdracht van de directie van dit landgoed schreef, neemt de lezer mee op een historische tocht van dit landgoed en schrijft daarmee eigenlijk haar ‘biografie’. Zonder nuffigheid beschrijft Ten Hove de vroegste geschiedenis, die hier zo rond 1650 aanvangt. In aansprekende hoofdstukken passeert de ene eigenaar na de andere, waarbij het wel en wee, de groei van het landgoed of juist de verkoop van landerijen of boerderijen, komende en gaande eigenaren minutieus wordt beschreven zonder dat het een opeensomming van feiten wordt. Knap vind ik dat, net zoals het gegeven dat de auteur in relatief korte tijd dit landgoed bestudeerd en beschreven heeft.

De opgang naar de huidige tijd begint na de Napoleontische tijd met de komst van Louis Rhijnvis Feith en zijn echtgenote Jenny van Dedem. Zij zou de langstlevende van dit echtpaar zijn en via haar familie kwam Den Aalshorst bij de huidige families, die dit bezit verzorgen en behouden. Met interviews met die groep van eigenaren en hoe zij de toekomst van Den Aalshorst zien, eindigt dit prachtige boek waarvoor de auteur hun volle medewerking kreeg en vrij toegang had tot archieven en soms zeer persoonlijke briefwisselingen. Dit maakt dat dit een boek is, waaruit de lezer kan afleiden wat het bezit van een buitenplaats brengt, maar zeker ook wat het in onze tijd aan inspanningen en geld kost. Hier bestuurt een directie opgebouwd uit vertegenwoordigers van die diverse eigenaars dit landgoed en dat vergt soms geduld, tact en altijd enthousiasme en energie. Ook dat leest men tussen de regels door. Hun gezamenlijke liefde voor deze plek van de voorouders verbindt en doet z’n werk.

De families die besloten Jan ten Hove dit boek te laten schrijven en dit bekostigden, verdienen alle lof maar nog meer voor de voorbeeldig wijze waarop zij dit particulier bewoonde huis beheren en instandhouden. Op Den Aalshorst ligt een van de mooiste tuinen die ik op een Nederlandse buitenplaats ken. Nergens is mij een tuin op een buitenplaats bekend die zo authentiek, oorspronkelijk en eenvoudig te gelijk is. Velden vol Crinums, Hemerocallis, Oost-Indische kers, prachtige fruitbomen, leifruit en wat dies meer zij. In diezelfde tuin een heerlijke vijver met een tuinprieel, muren en bouwwerkjes; alles is te zien en te bekijken in dit boek, dat zo’n sympathieke openheid van zaken geeft. Kortom, een dik boek waarin je blijft lezen en waarbij Jan ten Hove alle lof krijgt voor dit innemende en zeer leesbare boek van een onvergetelijk mooie plek bij Dalfsen. RD.

Den Aalshorst. Levensverhaal van een landgoed door Jan ten Hove verscheen bij Waanders Uitgevers. Het telt 424 pagina’s. Het hardcover boek is voorzien van een grote hoeveel mooie opnames, historische kaarten en foto’s en stambomen.

ISBN 98 89462 622 876 Prijs: €. 37,50

Scroll naar boven