De Tuinen van licht

Niet vaak krijg ik een roman toegestuurd ter bespreking in deze boekenrubriek. Leuk dit bij deze gelegenheid wel te doen. Dit verhaal speelt zich af op en rond kastelen en buitenplaatsen in Frankrijk, Nederland en Engeland. In deze roman van Els Launspach volgt de lezer het geromantiseerde leven van Pierre Mollet. Hij zou door Claude Mollet (ca. 1564-voor 1649) zijn verwekt bij een adellijke dame wier vader weigerde dit kind te accepteren en die uiteindelijk desondanks een plek vond in het grote huishouden van zijn vader. Pieter, de (fictieve) bastaardzoon van Claude Mollet, zou zich later intensief bemoeien met de aanleg van het park rond het Huis te Honselersdijk ten tijde van de prinsen Maurits en Frederik Hendrik. Vader Claude Mollet bemoeide zich in werkelijkheid intensief met de aanleg van de parken rond Fontainebleau, de Tuilerieën. en andere monumentale tuinen van de Franse adel. Als tuinontwerper en premier jardinier diende hij drie Franse koningen te weten Hendrik IV, Lodewijk XIII en Lodewijk XIV.

In de roman wordt duidelijk dat Pierre een getroebleerde verhouding met zijn vader heeft en veel liever militair had willen worden. Alhoewel hij wordt tegengewerkt, krijgt hij toestemming op te trekken tegen de protestantse ketters in het Noorden. Al snel wordt hij gevangen gezet. Daar komt hij in aanraking met de werken van Simon Stevin en rijpt zijn talent voor vorm en aanleg. Terug in Parijs en inmiddels gehuwd spelen heftige vader-zoon emoties een grote rol, zeker als hij ziet hoe zijn jongere halfbroer André Mollet (??–voor 1665) alle honneurs opstrijkt en net als Pierre actief wordt voor de prinsen van Oranje op Honselersdijk. Dit, de windhandel rond tulpenbollen die bijzondere kleurbrekingen beloofden en de innovaties rond de aanleg van formele tuinen in Holland en Engeland zijn thema’s die in deze roman centrale gegevens zijn. Overigens trad André Mollet in dienst van Christina van Zweden als hoofd van haar tuinen. Daar ook publiceerde hij zijn toonaangevende Le Jardin de plaisir.

Els Launspach publiceerde eerder historische romans (Messire, Richard Revisited en Maîtresse van Oranje). Zij studeerde kunstgeschiedenis en theaterwetenschappen. Lange tijd gaf zij aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans lessen in Griekse drama’s en Shakespeare. Zij belde mij maanden geleden omdat ze wist dat ik in Honselersdijk geboren ben en wat onderzoek deed naar de ondergang van het eens zo schitterende Huis te Honselersdijk. Toen vertelde zij over deze roman die weldra zou verschijnen. Ik las het boek, waarin ik geboeid bleef lezen, met veel genoegen. Het gaf wat reliëf aan het ontstaan van dat prachtige huis dat sedert 1815 ten onder is gegaan. RD

De Tuinen van Licht verscheen bij Sterck @ De Vreese in 2023. Het is een paperback en telt 352 pagina’s.

Els Launspach, De Tuinen van licht
ISBN 978 946 471 0625
Prijs € 27,50

Scroll naar boven