De mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant

Wies van Leeuwen is als architectuur- en cultuurhistoricus een autoriteit voor wat betreft kennis van monumenten in Noord-Brabant. In die provincie werkte hij onder andere ruim 35 jaar als ‘monumentenman’. In die positie kreeg hij de kans om uitgebreid onderzoek te verrichten naar de bouwhistorische achtergronden van de panden waardoor hij ze grondig leerde kennen. Van die kennis getuigt ook dit  vreugdevol samengestelde boek, mede dankzij de vele werkelijk prachtige foto’s van de in Schijndel woonachtige fotograaf Marc Bolsius. Net als de auteurs stimuleren monumenten hem tot bijzondere artistieke prestaties. De samenwerking van een bouwhistoricus met een getalenteerde monumentenfotograaf maakt dit boek zowel inhoudelijk als visueel tot een aantrekkelijk geheel.  

Het boek is overwegend maar niet exclusief gevuld met informatie over kastelen en historische buitenplaatsen, ook enige prachtige stadspanden werden geportretteerd zoals het bijzonder Huize De Loet in ‘s-Hertogenbosch. De indeling van het boek is chronologisch, beginnend bij de middeleeuwen en eindigend met beschrijvingen van enige 19de- en 20ste-eeuwse panden. Uit die periode zijn de meeste niet KBL opgenomen zoals bijvoorbeeld het prachtige stadspaleis Huizinge De Loet in ’s-Hertogenbosch met haar bijzondere porselein en aardewerkcollectie. Onder de oudste objecten bevindt zich Kasteel Nemerlaer te Haaren waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 12de eeuw. Net zoals in de vroegere kunstreisboeken, geeft de auteur per object bijzonderheden weer uit de bouwgeschiedenis, inrichting en bewoners. Zo is op de Nemerlaer de aanwezigheid van journalist/schrijver Anton van Oirschot van betekenis geweest bij het behoud van dit slot, dat in 1969 door een brand zware schade opliep, een lot dat dit huis deelt met Zwijnsbergen te Helvoirt, dat in 2001 in brand opgaat.

Dat er prachtige Brabantse KBL zijn bewijst ook het weinig bekende Kasteel De Strijdhoef te Udenhout. Zelf bezocht ik dit huis ruim veertig jaar geleden. Toen was het nog in gebruik bij een nonnencongregatie. Tijdens dat bezoek zag ik de prachtige wandschilderingen van Dirk Dalens III. Het was voor het eerst dat ik een dergelijke artistieke invulling van een woonvertrek zag en het maakte grote indruk op mij. Dat bezoek aan De Strijdhoef ben ik om die reden nooit meer vergeten. Van Leeuwen beschrijft alle besproken huizen op even deskundige als onderhoudende wijze. De mooiste kastelen en voorname huizen in Noord-Brabant biedt voor liefhebbers van KBL, mede door de prachtige foto’s, veel interessante informatie en is een uitstekende mogelijkheid de minder bekende monumentale huizen van Noord-Brabant beter te leren kennen. RD  

De mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant is een gebonden uitgave dat 240 pagina’s telt. Het boek bevat vele kleurrijke interieurfoto’s en verscheen bij Uitgeverij Wbooks te Zwolle.

Wies van Leeuwen (tekst) en Mac Bolsius (foto’s), De mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant, Zwolle 2019.
ISBN 9789462583535                                         
Prijs: € 35,95

Scroll naar boven