De love affair van een Hollands huis. High style in the Low Countries

Met dit boek eert de auteur eerst en vooral haar in 2018 overleden echtgenoot Ruud Allard. Met hem was zij in 1994 een bijzonder project aangegaan, na de aankoop van een simpel dijkhuisje in Everdingen. Dit vormt het begin van een inspirerende aantal jaren waarin zij samen dit huis omtoverden tot een overtuigend Engels landhuis, dat zo ergens in de 19de eeuw op het Engelse platteland had kunnen staan. Verzorgd, charmant en tot in alle details kloppend, gaven zij aan hun beider anglofilie een unieke twist. Jaren van nadenken, inspiratie opdoen volgden, eer de intensieve, langdurige en grootscheepse verbouwingen begonnen. Ook werd de tuin onder handen genomen en verrees een fraaie tuinmuur en tuinhuis. Een romantische boomgaard met kippen en schapen complementeren hun project. En tegen de tijd dat het zwaarste werk was gedaan, overleed Ruud en bleef Suzanne in haar gedroomde huis alleen achter. Met dit boek eert zij hem en het is bijzonder te lezen dat zij, ondanks het grote gemis, het leven is blijven omarmen, door is gegaan en van deze Engelse oase in het Groene Hart een plek heeft gemaakt waar je van harte welkom bent voor een high tea, brunch of ‘supper’.  

Inspiratie putte het echtpaar tijdens bezoeken aan Nederlandse kastelen en buitenplaatsen maar vooral op hun talloze reizen door Engeland en Schotland. Suzanne beschrijft die reizen en deelt met haar lezers de kennis, contacten en belevenissen die zij op reis voor hun eigen country house aangereikt kregen. Leuk is het verhaal dat Suzanne vertelt over hun verblijf in het huis van de grote Robert Adam. Nu is dat een Bed & Breakfast. In die buurt staat ook Blair Adam, waar nog altijd nazaten wonen. Dat huis bevat een omvangrijk Adam-archief dat zich voor de Allards opende. Robert Adam (1728-1792) was een Engelse architect-ontwerper, die veel grote Engelse landhuizen op zijn naam heeft staan. Zijn ontwerpen dienden Suzanne en Ruud tot voorbeeld en inspiratie. Over hem schrijft zij: “Onze waardering voor Robert Adam is misschien vooral ontstaan door het feit dat hij het was die ons op het idee bracht om niet alleen naar mooie dingen te kijken en ze als toeristen te ‘consumeren’. Hij inspireerde ons om verder te gaan en werkelijk te ervaren wat het is om te creëren en te versieren en om door te dringen tot het ambacht dat nodig was om de musea van vandaag te maken. Een ontdekkingsreis die ons oneindig veel plezier heeft gebracht”.      

Al lezend en bladerend in dit liefdevol gemaakte boek, dat mooie, sfeervolle foto’s  bevat die Frits van de Gronde maakte, komt een zeker gevoel van intimiteit, haast voyeurisme op. Dit neemt niet weg dat het boek een compliment verdient vanwege het enthousiasme dat er in doorklinkt voor alles dat samenhangt met country houses. Dit is een leuk en inspirerend boek, niet alleen voor mensen die anglofiel zijn, maar ook voor mensen die in staat zijn verdriet een plek te geven, door te gaan en het leven positief te blijven leven. Kortom, een boek om u te inspireren en over wat mogelijk is als een liefdevolle band tot creativiteit, samenwerking en harmonie leidt. RD 

De love affair van een Hollands huis. High style in the Low Countries is uitgegeven door Uitgeverij Waanders. Het boek laat in fraaie foto’s alle hoeken van het huis en tuin zien. Het is gebonden en telt 248 pagina’s.  

Suzanne Allard, De love affair van een Hollands huis. High style in the Low Countries, Zwolle 2020.
ISBN 978 946 262 362
Prijs: € 35,- 

Scroll naar boven