De Leemcule

R.H.M. van Immerseel, De Leemcule, Dalfsen/Arnhem 2017

Na daartoe van de eigenaar van De Leemcule te Dalfsen (Overijssel) een verzoek te hebben ontvangen, schreef auteur/onderzoeker Ronald van Immerseel een korte geschiedenis over deze zeer verzorgde historische buitenplaats. De inhoud behandelt de ontwikkelingen op en rond De Leemcule in een chronologische volgorde en begint dus bij de vroegste geschiedenis van De Leemcule en hoe het van erve naar (adellijke) havezate ontwikkelde. Hierna volgen meerdere chapiters die ingaan op de verschillende bewoners/eigenaren van De Leemcule. In die groep bevinden zich zowel edelen, ondernemers en kooplieden of rentenierende leden van het Nederlands patriciaat. Bij iedere nieuwe eigenaar besteedt Van Immerseel telkens aandacht aan de inrichting, uitbreiding dan wel inkrimping van deze buitenplaats die na 1900 een aantal jaren rond de tweeëndertig hectare telt.

Na 1945 zijn ook meerdere bijzondere eigenaren en gebeurtenissen op dit buiten te vermelden. Zo verkoopt conservenfabrikant Lucas Aardenburg veertien hectare land aan de gemeente Dalfsen vrijwel direct nadat hij de buitenplaats verwierf. Dit land zou worden benut voor gemeentelijke uitbreidingen. Aardenburg laat de tuin die binnen de grachten ligt, geheel opnieuw aanleggen. Hiertoe behoorden ook de moestuin en rozentuin. In huis doen dan ook modern sanitair en verwarming zijn intrede. Van verspilling of overdadige luxe hield de van oorsprong uit een tuindersgezin afkomstige Aardenburg niet. Een deel van het huis diende tot vakantiewoning van zijn elf kinderen en zijn vele kleinkinderen. Naar verluidt kreeg familiebezoek, na te zijn aangekomen, van moeder Aardenburg beddengoed en een handdoek en de mededeling welke van de genummerde kamers tot beschikking van de gast stond. Op de eerste etage bevonden zich vele kleine kamers, ieder met enkel een wastafel. Op de uiteindes van de centrale gang bevonden zich twee gemeenschappelijke douchecellen en één wc. De kamers waren afgescheiden door zachtboard en op de vloer lag linoleum.

Dit aardige boek is met zijn vele foto’s bijzonder aantrekkelijk en verzorgd. Die verzorging is ook waarneembaar op De Leemcule zelf, waar het plezier en genoegen dat de huidige eigenaar aan zijn historische buitenplaats beleeft, goed zichtbaar is. Voor hem is geen inspanning te veel om De Leemcule te voorzien van allure en stijl. Dit boekje is daar ook een vrucht van. RD

De Leemcule is in eigen beheer en in beperkte oplage verschenen. Het is gebonden, telt 120 pagina’s en is zeer rijk geïllustreerd.

ISBN 978 90 81 655 828 Te bestellen via phm@cortona.nl Prijs: € 24,95 exclusief de verzendkosten.

Scroll naar boven