De Lagchende Vallei. Recent onderzoek op het gebied van kastelen en buitenplaatsen in Gelderland

In de serie publicaties van de Stichting Kastelenstudies Nederland (SKN) verscheen een derde bundel. Doel van de stichting is het bevorderen van kennis en kunde rond het wetenschappelijk onderzoek naar KBL met het daarbij horende historische groen. Vanwege het 80-jarige bestaan van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) ontstond een samenwerking tussen beide organisaties met als doel dit jubileum met deze wetenschappelijke feestbundel luister bij te zetten. De uitgave omvat elf verhalen waarvan de meeste betrekking hebben op huizen die toevertrouwd zijn aan de zorg van GLK. 

Aan deze bundel werkten tien auteurs samen en Taco Hermans bijt het spits af met een overzicht van publicaties en onderzoek naar Gelderse KBL sinds 1999. Dat artikel wordt afgesloten met een overzicht van boeken en artikelen die sinds 2000 over Gelderse KBL zijn uitgebracht. Het aantal is indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat dit enkel studies zijn die betrekking hebben op Gelderland. Aansluitend volgen informatieve artikelen met als titel; 

•             De bouwgeschiedenis van kasteel Hernen opnieuw bekeken (Debby Aarsman)

•             Van sculpen en rocailles. Ornamenteel beeldhouwwerk en de schelp als leidmotief bij de huizen op Waardenburg en Neerijnen (Robbie Dell’Aira)

•             De datering van de bouw van kasteel Ammersoyen; verschillende disciplines, verschillende gezichtspunten (Alois van Doornmalen)

•             Groot Spriel in Putten, van boerderij tot buitenplaats (Rachel Halverstad)

•             De nieuwbouw van het Huis te Rumpt in 1553. Een poging tot reconstructie (Taco Hermans en Edwin Orsel)

•             De aula regia van Karel de Grote. Karolingisch muurwerk in de Barbarossaruïne van de Valkhofburcht te Nijmegen (Hein Hundertmark) 

•             Kasteel Cannenburch, een 16de-eeuws appartementencomplex (Jan Kamphuis)

•             Staverden, een modern kasteel (Ronald Stenfers)

•             Vergeten erfgoed: de unieke terrassen van landgoed Zypendael (Elyze Storms-Smeets)

Door hier deze opsomming op te nemen, doe ik alle auteurs recht en is overzichtelijk waar de inhoud van deze uiteenlopende, op Gelderse huizen gerichte uitgave op ingaat. RD

‘De Lagchende Vallei’. Recent onderzoek van kastelen en buitenplaatsen in Gelderland verscheen vorig jaar bij de te Zwolle gevestigde Stichting Kastelenstudies Nederland. Het betreft een geïllustreerde paperback uitgave die 280 pagina’s telt. 

Taco Hermans & Rob Grubben (eindred.), De Lagchende Vallei. Recent onderzoek op het gebied van kastelen en buitenplaatsen in Gelderland, Stichting Kastelenstudies Nederland 2020.
ISBN 9789089320551                   
Prijs: € 34,95

Scroll naar boven