De kloostertuin van landgoed Oostbroek: groenten, kruiden en goddelijke rust

DOORGEPLAATST | NRC – Josephine Rombouts

In de kloostertuin van landgoed Oostbroek in De Bilt groeien vele kruiden en groentes. Net als in de tijd van Karel de Grote, die had bepaald wat er verbouwd moest worden zodat hij altijd was verzekerd van een lekkere maaltijd.

Een hoogstamboomgaard en rijen met overzichtelijke rechte perken vol kruiden en bloemen. De beslotenheid van deze kloostertuin geeft me het gevoel dat ik terug in de tijd stap.

Als ik tuinvrijwilliger Henk Langejans met schoffel zie staan, komen woorden van Walahfrid Strabo bij me boven. Deze negende-eeuwse abt wijdde een lang gedicht aan het werk in zijn tuin – en ik grijp deze unieke kans om dat luidop te citeren….

Lees verder op NRC.nl


De nieuwe serie tuinartikelen van Josephine Rombouts in het NRC is een informatieve verdieping bij onze podcastserie Moestuinen met historische wortels. In de tiendelige podcastserie duikt Josephine in de geschiedenis van deze oude tuinen. Gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. U kunt de tuinen in de serie ook zelf bezoeken. Lees en luister hier meer.

Scroll naar boven