De kasteeltuinen van het Muiderslot

Weet u waar de uitdrukking ‘tot in de pruimentijd’ vandaan komt? Dat is een gezegde dat gerelateerd is aan het Muiderslot ten tijde van de bewoning door P.C. Hooft. Hij ontving tijdens de zomermaanden de artistieke fine fleur van de Nederlandse samenleving op feestelijke diners en literaire samenkomsten. Nog altijd oefent het Muiderslot een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op vele binnen- en buitenlandse bezoekers. Het robuuste slot, markant gelegen aan een monding van het IJsselmeer, is één van de oudste kastelen van ons land. Belangrijke nationale gebeurtenissen raken ook het verleden van dit slot. De vesting Muiderslot is bovendien onderdeel van de Stelling van Amsterdam, dat tot het Unesco Werelderfgoed is gaan behoren. 

In onze tijd staan de kasteeltuinen vol met (vergeten) groenten, kruiden, planten, vruchten en (eetbare) bloemen. Daarvoor zorgt tuinbaas Henk Boers met een groep gemotiveerde vrijwilligers. Met de vruchten van het veld zijn eeuwenlang mooie diners bereid in het huis, vaak luisterrijk versierd met seizoensgebonden planten en bloemen. Dat nu is een specialiteit van conservator Yvonne Molenaar. Als twee vakmensen hun kennis bundelen, leidt dat tot een aardige uitgave over de fraaie tuinen rond het kasteel en hoe deze in huis in prachtige bloemenensembles kunnen worden benut.

De tuinen van het Muiderslot zijn dagelijks geopend en bieden bezoekers volop gelegenheid om te komen genieten van dit groene erfgoed. Daarbij kan dit boekje een aardige gids zijn. RD

De kasteeltuinen van het Muiderslot verscheen bij Uitgeverij Waanders & De Kunst. Het is een paperback dat 72 pagina’s telt en louter kleurenafbeelding telt, sommige van fraaie bloemenarrangementen.  

Yvonne Molenaar & Henk Boers, De kasteeltuinen van het Muiderslot, Zwolle 2020.
ISBN 9789462622883                                                     
Prijs: € 15,95

Scroll naar boven