De Japanse tuin van Clingendael open

Clingendael Japanse tuin esdoorn foto Gerard Stolk

De najaarsopenstelling van de Japanse tuin maakt een bezoek aan het Haagse landgoed Clingendael extra de moeite waard. Van 13 tot en met 26 oktober 2014 kunt u dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur genieten van de prachtige herfstkleuren van de Japanse esdoorns en van de vele tuinornamenten vol symboliek. De toegang is vrij.

De Japanse tuin is rond 1910 aangelegd in opdracht van Marguerite Mary baronesse Van Brienen (‘freule Daisy’). De tuin heeft een gevarieerde beplanting van o.a. rhododendrons, hosta’s, esdoorns en verschillende soorten mos. Smalle beekjes, die het leven verbeelden, slingeren door de tuin en in de grillig gevormde vijver ligt een eiland in de vorm van een schildpad, symbool voor onsterfelijkheid. De tuin kent nog meer symboliek. Zo staat de opvallend rode kleur van de bruggen voor vreugde, maar is ook bedoeld om boze geesten af te weren. Bijzonder zijn ook de vele stenen tuinlantaarns. Sommige lantaarns hebben een afbeelding van een Boeddha, andere van een hert, symbool voor een lang leven. Afbeeldingen van Boeddha zijn ook te zien op één van de fraaie watervaten. Het andere watervat heeft de vorm van een Lotusbloem. Vanaf het mooie houten paviljoen heeft u een fraai uitzicht op de tuin.

De Japanse tuin maakt onderdeel uit van het landgoed Clingendael. Een wandeling over dit landgoed dat sinds 2003 rijksmonument is, voert u langs de rijke geschiedenis van huis en tuin. De geschiedenis van het landgoed Clingendael gaat terug tot de 17e eeuw. De naam verwijst naar een dal tussen de clinge oftewel duinen. Philips I Doublet kocht hier in 1591 een boerderij. In de decennia daarna verrees Huys Clingendael. Het huis onderging in de loop der tijd meerdere verbouwingen en wisselde een paar keer van eigenaar. In 1759 kwam het in handen van de familie Van Brienen. Momenteel is het huis eigendom van de gemeente Den Haag; het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen (‘Instituut Clingendael’) is er gehuisvest. Het huis is niet te bezichtigen.

Clingendael stenen lantaaarn, foto RCE
Ook de tuinen rond het huis hebben veel veranderingen ondergaan. In de 17e eeuw bekroonde een tuin in Frans classicistische stijl met een lange zichtas het huis. De toegangslaan (Doubletslaan) dateert uit die periode. Van de slangenmuur die in de eerste helft van de 18e eeuw werd gebouwd voor het kweken van leifruit is nog steeds een deel te bewonderen.
De geometrische aanleg maakte in de eerste helft van de 19e eeuw plaats voor een tuin in landschapsstijl. J.D. Zocher jr. vergroef de bestaande waterbassins tot een grote vijver, liet de paden slingeren en plaatste boomgroepen. Ook de bekende tuinarchitecten C.E.A. Petzold en L.A. Springer hebben gewerkt aan de tuinen van Clingendael. Veel tuinhistorie dus op Clingendael. Er zijn twee wandelroutes (van 2 en 4 kilometer) uitgezet op het landgoed, zodat u het zelf kunt ervaren.

De hoofdingang van landgoed Clingendael ligt aan de Wassenaarseweg in Den Haag. Het landgoed is met openbaar vervoer bereikbaar. De toegangspoort tot de Japanse tuin is bij de theeschenkerij. Ook in het voorjaar is de Japanse tuin enkele weken geopend.