De goddelijke geometrie van de tuin van het Muiderslot

DOORGEPLAATST | NRC – Josephine Rombouts

Geïnspireerd door reizen naar Italië en Frankrijk liet P.C. Hooft renaissancetuinen aanleggen. Nog steeds wordt daarin gezaaid en geoogst volgens de maankalender.

Tuinen bestaan niet, tot ze worden gedroomd. En daarna uitgevoerd. Ik loop de poort onderdoor naar het Muiderslot. Een familie zwanen drijft statig in de slotgracht door de weerspiegeling van transen en kantelen. Ik ga niet de slotbrug over want ik heb een afspraak in de tuinen, die liggen op het vooreiland als twee vleugels van een vlinder: links en rechts van de centrale as van de loofgang. Hortulanus Henk Boers staat al bij het rode hekje en leidt me de groene beukenhaag in. Die is zo gesnoeid dat er openingen zijn waardoor je de tuinen in kunt kijken.

„Zo zie je de tuinen zoals de gasten van P.C. Hooft ze ook zagen”, vertelt Boers. „Vanuit de schaduw, zodat je lekker koel bleef en de dames hun blanke teint konden behouden.” De hoge heggen en plantenbedden in geometrische patronen lijken vensters op een voorbije eeuw, onaantastbaar voor de tand des tijds….

Lees verder op NRC.nl


De nieuwe serie tuinartikelen van Josephine Rombouts in het NRC is een informatieve verdieping bij onze podcastserie Moestuinen met historische wortels. In de tiendelige podcastserie duikt Josephine in de geschiedenis van deze oude tuinen. Gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. U kunt de tuinen in de serie ook zelf bezoeken. Lees en luister hier meer.

Scroll naar boven