Door Sterre ter Beek
![](https://www.skbl.nl/wp-content/uploads/2024/12/image-9.jpeg)
‘in wit gehuld Huis Landfort’: ‘in Megchelen (Gld.)’ @René Dessing
Tien jaar sKBL – een terugblik op het jubileumsymposium van vrijdag 22 november j.l. op Huis Landfort te Megchelen
Op een volledig in wit gehuld Huis Landfort arriveerden meer dan 100 gasten voor het tienjarige jubileumsymposium van sKBL. Vooraf aan de feestelijke bijeenkomst hadden gasten de mogelijkheid om van een rondleiding door het prachtige Huis Landfort te genieten. Na de rondleiding kwam iedereen samen in het koetshuis waar een heerlijke kop koffie of thee allen deed opwarmen op de eerste sneeuwdag van deze winter.
![](https://www.skbl.nl/wp-content/uploads/2024/12/image-6-1024x768.jpeg)
Tien jaar sKBL
Onder de deelnemers waren vele eigenaren en andere direct betrokkenen bij de instandhouding van KBL. René Dessing, oprichter en bestuursvoorzitter van sKBL en directeur van Stichting Erfgoed Landfort, heette alle gasten welkom en opende het programma met een korte terugblik op tien jaar sKBL en een voortuitblik op de plannen voor het Nationaal Centrum voor de Nederlandse Buitenplaatscultuur.
Een klein eerbetoon
Vervolgens nam Yvonne Molenaar, directeur van sKBL, het woord om twee heren in het zonnetje te zetten die vanaf het allereerste begin veel van hun liefde en aandacht aan sKBL hebben geschonken en tot de dag van vandaag nog steeds nauw bij de stichting betrokken zijn . Erik Wanrooij ontving het eerste zilveren sKBL-insigne, gemaakt door Koninklijke Begeer Nederland, vanwege zijn jarenlange toewijding aan de stichting als bestuurslid en secretaris. Vooral achter de schermen heeft Erik veel werk verricht ten behoeve van dedigitale inventaris van alle KBL-locaties uit de Nationale Gids Historische Buitenplaatsen (eerste editie 2012 ) en de sKBL website, die dient als nationaal platform voor het bijzondere KBL-erfgoed in Nederland. Vervolgens werd dit prachtige insigne ook uitgereikt aan René Dessing , die na de oprichting van sKBL aantrad als directeur en sinds 2019 de rol van bestuursvoorzitter bekleedt.
![](https://www.skbl.nl/wp-content/uploads/2024/12/Insigne-in-ontvangst-576x1024.jpg)
Yvonne Molenaar overhandigt Erik Wanrooij en René Dessing het sKBL insigne @Sterre ter Beek
Een welkom voor iedereen
Het thema van dit symposium raakt aan het wezen van veel buitenplaatsen. Dat geldt zeker ook voorVilla Ockenburgh, in 1654 gesticht door de Haagse arts en schrijver Jacob Westerbaen (1599-1670) en vandaag een inspirerende plek voor ontmoeting en verbinding. Karin Swinkels, voorzitter van de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) was de eerste keynotespeaker van de dag en vertelde over de turbulente geschiedenis van deze buitenplaats. Buitenplaats Ockenburgh ligt in Den Haag in het Natura 2000 gebied van het Nationale Park Hollandse Duinen en heeft tijdens zijn bestaan vele grote historische gebeurtenissen van dichtbij meegemaakt, totdat het huis aan het einde van de vorige eeuw werd verlaten.
Karin vertelde hoe de SHBO er samen met de omwonenenden voor heeft gezorgd dat Buitenplaats Ockenburgh een bijzondere plek is geworden voor iedereen. De inclusieve buitenplaats bevat tegenwoordig Villa Ockenburgh bv, de horecapartner van SHBO, en Villa Bijzonder, het leerwerk bedrijf waar leerlingen een steuntje in de rug krijgen bij het (her)vinden van hun plek op de arbeidsmarkt of in de maatschappij.: ‘Ieder mens doet er toe,’ vertelde Karin met een twinkeling in haar ogen. ‘Alleen samen kom je verder en erfgoed is daarvoor de verbindende factor.’
De heropbouw van Villa Ockenburgh en de creatie van een plek waar zoveel verschillende mensen samen kunnen zijn, heeft van Ockenburgh een heel bijzondere plek gemaakt, waarvan verbinding de essentie vormt. Als erkenning voor deze prestatie is de SHBO dit voorjaar ‘beloond’ met de prestigieuze Europa Nostra Erfgoedprijs.
![](https://www.skbl.nl/wp-content/uploads/2024/12/image-8.jpeg)
![](https://www.skbl.nl/wp-content/uploads/2024/12/WhatsApp-Image-2024-11-26-at-15.11.19-576x1024.jpeg)
Na haar aanstekelijke presentatie over Buitenplaats Ockenburgh overhandigde Karin aan Yvonne Molenaar en René Dessing een boek over de geschiedenis van Ockenburgh , samen met een zakje Sinterklaas koekjes gebakken door leerlingen van Villa Bijzonder. Op haar beurt ontving Karin van Yvonne het boek ‘Gastgevers in geluk’; de bestseller van de volgende keynote spreker Luc van Bussel.
Samen gastvrij
Goed gastgeverschap zit in het oer-DNA van buitenplaatsen; Luc van Bussel maakte er zijn vak van. In zijn roman Gastgevers in Geluk benadrukt hij het belang van gastvrijheid in een digitale wereld. Luc van Bussel is ‘gastvrijheidsambassadeur’ en eigenaar van Onemeeting.com, naar eigen zeggen ‘het aardigste bedrijf van Nederland’. Deze middag deelde hij zijn visie op hartverwarmende gastvrijheid.
Aan de hand van een zevenstappenplan legde hij uit hoe een bedrijf een relatie aangaat met een nieuwe klant, donateur, werknemer of partner, of hoe een persoon een liefdesrelatie begint. ‘Mensen zijn bang voor mensen’ en met de opkomst van alle moderne technologie zoals AI (Artificial Intelligence) zouden we juist terug moeten gaan naar onze ‘Human Intelligence’. Volgens Van Bussel betekent dat HarT (!) werken ,de deuren openenzetten voor onze gasten en mensen uitnodigen in ons ‘fort’. Hoewel een welkom met confetti voor veel historische huizen geen wenselijke optie zal zijn, kan ook hier de kracht van het onverwachte de deur openen naar échte verbinding en hartverwarmende ontmoetingen. Deze gouden tip nemen we graag mee.
![](https://www.skbl.nl/wp-content/uploads/2024/12/Luc-van-Bussel-en-Yvonne-Molenaar-1024x768.jpeg)
Yvonne Molenaar (sKBL) en Luc van Bussel
Presentatie herziene Nationale Gids Historische Buitenplaatsen
Tot slot vond de uitreiking van een bijzonder boek plaats, dat alles te maken heeft met de oorsprong van sKBL In 2012 brachten Jan Holwerda en René Dessing de ‘Nationale Gids Historische Buitenplaatsen uit ter gelegenheid van het Nationale Jaar van de Historische Buitenplaats. Twaalf jaar later is nu de tweede, volledig herziene editie van de gids verschenen, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van sKBL. Jan en René vertelden kort wat er veranderd is ten opzichte van de oorspronkelijke uitgave. Sommige buitenplaatsen zijn uit het overzicht verwijderd,andere zijn erbij gekomen, foto’s zijn opnieuw gemaakt en veel nieuwe websites van KBL zijn toegevoegd. De gids geeft een beknopte beschrijving met adressen en websites van alle 545 beschermde, complex historische buitenplaatsen in ons land. Het is nog altijd het enige boek waarin het complete buitenplaatserfgoed gebundeld is. Trots overhandigden Jan en René het eerste exemplaar van de herziene gids aan Diederik baron van Wassenaer, voorzitter van het College van Regenten van Twickel., Vanwege dejarenlange samenwerking tussen sKBL en Twickel, dat onder meer het digitale portaal van sKBL mede mogelijk maakte, was hij de aangewezen persoon om het boek in ontvangst te nemen.
De middag werd afgesloten met een informele borrel in het koetshuis van Huis Landfort. We kijken nu al uit naar het volgende sKBL jubileum!
![](https://www.skbl.nl/wp-content/uploads/2024/12/image-7-768x1024.jpeg)
Diederik baron van Wassenaer, Jan Holwerda en René Dessing @Sterre ter Beek
De tweede, herziene editie van de Nationale Gids Historische Buitenplaatsen van de hand van René W. Chr. Dessing en Jan Holwerda bundelt alle door de RCE gewaarmerkte complex historische buitenplaatsen in Nederland. In totaal bevat de gids 545 objecten, voorzien van een foto, adresgegevens, informatie over de digitale bereikbaarheid (indien aanwezig) en een korte omschrijving van het geheel. Met uitzondering van Flevoland , zijn alle provincies in deze publicatie vertegenwoordigd.
De prijs van deze luxe gids is dankzij bijdragen van meerdere fondsen relatief laag gebleven en bedraagt € 24,95 exclusief verzendkosten. De gids is via info@skbl.nl te bestellen met opgave van naam en adresgegevens.