Agenda – Cut, Split & Eat – Gordon Matta-Clark (1943-1978) op Kasteel Wijlre

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert voorjaar 2017 een uniek project over één van de grootste avant-garde legendes uit de ‘jaren 70 van de vorige eeuw: Gordon Matta-Clark. Het project toont in het hedendaagse kunstpaviljoen Hedge House een bijzondere selectie van veelal niet eerder getoonde collages, persoonlijke objecten, foto’s, tekeningen en videowerken. Tegelijkertijd vindt in het historische Koetshuis een reconstructie plaats van zijn culinaire project FOOD (SoHo, New York (1971-1974)), inclusief maandelijkse diners en lezingen.

Wijlre 1Wijlre 3Wijlre 2

Tussen 1971 en 1974 leidden Gordon Matta-Clark samen met Carol Goodden en Tina Girouard FOOD. Dit restaurant ontwikkelde zich al snel tot een creatieve ontmoetingsplek voor belangrijke kunstenaars uit New York en was tegelijkertijd een artistiek project. Zo nodigde Matta-Clark kunstenaars als John Cage en Robert Rauschenberg uit om maaltijden te bereiden (meestal oneetbaar) en hielp Andy Warhol mee met de afwas. De avantgardistische kunstenaarsbeweging van de jaren ’70 organiseerde er tevens performances, voorstellingen en andere artistieke events.

Wij nodigen u van harte uit deel te nemen aan één van de dinerlezingen in het Koetshuis in de geest van Gordon Matta-Clark:

21 april
Flor Bex, oud-directeur Internationaal Cultureel Centrum (ICC) en opdrachtgever Office Baroque, Antwerpen. Q&A door Lex ter Braak, directeur van de Van Eyck, Maastricht.

19 mei
Carol Goodden, mede-initiatiefnemer FOOD, kunstenaar en voormalig danseres Trisha Brown Dance Company i.s.m. Harold Berg, kunstverzamelaar Gordon Matta-Clark. Voertaal: Engels.

30 juni
Marja Bloem, voormalig conservator Stedelijk Museum Amsterdam. Q&A door Zsa-Zsa Eyck.

Deelname aan het programma kost € 140 p.p. Hierbij zijn de toegang tot de buitenplaats, een rondleiding door de tentoonstelling Cut, Split & Eat in het Hedge House, de lezing, het diner en de drank inbegrepen. U kunt zich inschrijven via een e-mail aan info@kasteelwijlre.nl.

Het diner wordt verzorgd door PeterJIM America (De Glazen Kast). Voor de dinerlezingen zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en gaan enkel door bij voldoende aanmeldingen.

Meer informatie op www.kasteelwijlre.nl