Thuis op de buitenplaats, Column Yvonne Molenaar

Dit artikel is afkomstig uit de sKBL nieuwsbrief van december 2024, meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Terwijl veel kasteelmusea zich opmaken voor een wereld vol licht en lekkernijen, keert het leven op de buitenplaats zich in dit jaargetijde weer naar binnen. Zo ook bij sKBL, na een enerverend en geslaagd jubileumjaar, mede dankzij u allen. Wat hebben we het afgelopen decennium veel bereikt! Waar sKBL in 2014 begon met de lancering van een digitaal portaal met een overzicht van zeer vele KBL in woord en beeld, groeide de stichting uit naar een initiatief dat anno 2024 voor velen een gewaardeerd en inspirerend kennisplatform vormt rond onze mooie Nederlandse kastelen en historische buitenplaatsen. En daar bleef het niet bij…  

(Vrijwilligers)team sKBL tijdens onze jubileumexcursie op Huis Linschoten eind oktober

Grensoverschrijdend 

We traden dit jaar over de landsgrenzen en hebben in samenwerking met enkele buitenlandse partners de bijzondere historische moestuinen bij onze KBL internationaal op de kaart gezet. U leest er meer over verderop in deze nieuwsbrief. 

Dit jaar stond op verschillende manieren in het teken van jubilea. Jubilerende vrienden kwamen in de nieuwsbrieven aan het woord en we organiseerden bijeenkomsten met of op jubilerende KBL. Ook in deze nieuwsbrief blikt curator Carien Kremer alvast vooruit op de viering van vijftig jaar museum Fraeylemaborg in 2025 en gaat Margreet Wesseling in op de tuin bij Hofstede Oud-Poelgeest, die Herman Boerhaave driehonderd jaar geleden kocht en transformeerde tot een woud. 

Afgelopen oktober werd voor de tiende keer de sKBL-Ithakprijs uitgereikt. De winnaars waren Elyze Storms-Smeets en Nick van den Berg met hun studie Oorlog in Arcadië 1940-1945. Deze prijs kan dankzij een particuliere schenking jaarlijks worden uitgereikt. 

We sloten dit jubileumjaar af met een bijzondere bijeenkomst op Huis Landfort, onze thuisbasis in Megchelen. René Dessing als initiatiefnemer en huidig bestuursvoorzitter van sKBL en Erik Wanrooij als bestuurslid van het eerste uur kregen als eersten een zilveren sKBL-insigne uitgereikt. Tot besluit werd het eerste exemplaar van de tweede, geheel herziene Nationale Gids Historische Buitenplaatsen overhandigd aan Diederik baron van Wassenaer, voorzitter van het College van Regenten van Twickel Over deze gids leest u meer verderop in deze nieuwsbrief; ook hoe u zelf dit onmisbare naslagwerk kunt bestellen. 

Uitreiking sKBL-insigne aan Erik  Wanrooij & René Dessing door directeur Yvonne Molenaar @Sterre ter Beek

Nieuwe gezichten 

In september werd ons team versterkt met Asker Pelgrom, als kwartiermaker en projectleider van het Nationaal Centrum voor de Nederlandse Buitenplaatscultuur. In samenwerking met sKBL en stichting Erfgoed Landfort organiseerde het Nationaal Centrum een eerste reeks van vier inspirerende webinars voor alle KBL-vrijwilligers en belangstellenden onder de titel ‘Hart voor de buitenplaats’. Asker zal u voortaan in deze nieuwsbrieven persoonlijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen en activiteiten van het Nationaal Centrum. 

Daarnaast zijn wij zeer verheugd om u verderop in deze nieuwsbrief ook weer een viertal nieuwe vrienden te mogen voorstellen. De eerste is de Duitse Akademie des Handwerks, gevestigd in het prachtige Schloss Raesfeld. Een interessante partner, mede vanwege onze focus op de continuering en kennisdeling van de ambachten die essentieel zijn en blijven voor de instandhouding van onze KBL. Om die reden is Sterre ter Beek, onze webredacteur en zelf keramist, in deze nieuwsbrief een serie gestart over bijzondere KBL-ambachten. 

Een tweede nieuwe vriend is de firma Saricon  
BV inmiddels een goede bekende in kastelenland, mede dankzij haar baanbrekende geofysische onderzoek naar de verdwenen kastelen van de Hollandse graven Willem II en Floris V. Om in dezelfde sfeer te blijven, bezocht onze vrijwilliger André Oosterwijk een van de kastelen boven de grond voor zijn nieuwe serie artikelen over ridderlijke voetsporen.  

Het platform Onemeeting.com is de derde vriend die we mochten verwelkomen. Eigenaar Luc van Bussel verleende als gastvrijheidsambassadeur een enthousiasmerende bijdrage aan ons jubileumprogramma. De vierde nieuwe vriend die we mochten verwelkomen was ten slotte landgoed Ter Coulster, het enige nog in particuliere handen zijnde landgoed in Noord-Holland. De nominatie voor de sKBL-Ithakaprijs van de recente monografie over dit landgoed was de aanleiding om toe te treden tot ons netwerk, en wij zijn daarover zeer verheugd. 

Vooruitblik 

In gezamenlijkheid met de eigenaren hebben wij mooie plannen gesmeed voor onze eerstvolgende bijeenkomsten in 2025 rond het sneeuwklokje, de publiekslieveling van menige buitenplaats. Naast een studiedag in Heiloo over stinzenflora organiseren wij aansluitend, en exclusief voor u als sKBL-donateur en belangstellende, een bijzondere excursie naar het sneeuwklokjeseiland Texel. U vindt de save-the-dates verderop in deze nieuwsbrief. 

Na tien actieve jaren, herijken wij momenteel onze missie vanaf 2025 en daarna. Buiten kijf staat echter dat wij ons ook in het komende jaar weer met volle energie op het belangrijke aspect van het publieksbereik blijven inzetten. Immers, hoe meer mensen de waarde en het culturele en ‘natuurlijke’ belang van KBL inzien, op hoe meer politiek en maatschappelijk draagvlak dit erfgoed mag rekenen. Zo blijven wij het brede publiek via onze sociale media voortdurend enthousiasmeren en inspireren met mooie foto’s, verhalen en activiteiten op en rond KBL. 

Uw mening telt! 

Los van al deze inspanningen zijn wij achter de schermen intensief bezig om onze website te vernieuwen, mede op basis van de geactualiseerde locatiegegevens uit de herziene Nationale Gids. Daarbij nemen wij ook deze nieuwsbrief onder de loep. En daarom doe ik hierbij nadrukkelijk een beroep op u als trouwe lezer.  

Helpt u ons met slechts een paar minuten van uw tijd om de inhoud van onze website en de nieuwsbrieven van sKBL verder te verbeteren en nóg relevanter te maken? Met uw deelname maakt u bovendien kans op een van vijf exemplaren van de herziene Nationale Gids Historische Buitenplaatsen ter waarde van €24,95!  

Voor elk een thuis 

In een wereld die met de dag verder verdeeld lijkt te raken is voor steeds meer mensen een thuisgevoel niet langer vanzelfsprekend. Kastelen zijn van oudsher veilige havens. Historische buitenplaatsen bieden een ontsnapping aan de werkelijkheid. Ze zorgen voor een ervaring van rust en verstilling, schoonheid en harmonie en bieden een plek voor echte ontmoeting en oprecht samenzijn. Daarom wens ik u namens allen bij sKBL voor nu en in de toekomst een ‘thuis’ op de buitenplaats. 

Wij danken u voor uw steun, belangstelling, waardering en betrokkenheid bij het vele werk dat onze stichting de afgelopen tien jaar heeft gedaan. Wij wensen u voor nu warme kerstdagen en een hoopvol, harmonieus 2025. Blijf gezond en graag ontmoeten wij u volgend jaar, thuis op een van onze mooie historische buitenplaatsen, waar dan ook in Nederland! 

Scroll naar boven