Centraal plateau op Beeckestijn weer in ere hersteld

Op zondag 4 december 2016 vond op Beeckestijn in Velsen-Zuid de opening plaats van het Centraal Plateau en twee Reposoirs (van het Franse woord “reposer”, wat “rusten” betekent). De openingshandeling bestond uit de onthulling van de Ganzenvoet bovenop het plateau.

Staand op deze bijzondere tegel kun je de Ganzenvoet of ‘Patte d’Oie’ van Beeckestijn het best beleven. Het is een bijzondere vorm uit de zeventiende eeuwse tuinarchitectuur. Drie lanen of zichtassen komen in één punt samen. De uiteenwijkende lanen komen uit bij de nieuwe reposoirs aan de Noord- en Zuidlaan en zijn onderling weer verbonden door een dwarslaan. Het lijkt de poot van een gans.

Opening Centraal Plateau
Opening Centraal Plateau

Het centraal plateau is een scharnierpunt van de 18e eeuw. Een unieke overgang van wat toen als ouderwets werd beschouwd, naar een nieuwe moderne tuinstijl. Dit is terug te vinden op de zogenaamde “Kaart van Michael” uit 1772, waarin tuinarchitect Johann Georg Michael als eerste in Nederland beide tuinstijlen met elkaar verbindt. En dat maakt Beeckestijn uniek in ons land.

Het projectteam van Natuurmonumenten, eigenaar van het park Beeckestijn, is nu al twee jaar bezig aan de uitvoering van een herstelplan waarvoor tien jaar is uitgetrokken.  Lees hier meer over het herstelplan.