Carillonklokjes Muziekschool Vleuten herklinken in Kasteel de Haar!

Alsof het zo moest zijn; een paar jaar na de ontmanteling van de 12 klokjes bovenop de Vleutense Muziekschool ontdekt Kasteel de Haar, tijdens restauratiewerkzaamheden, iets bijzonders. In de spits van de Châtelet-toren bevindt zich een open achtzijdige lantaarn. De perfecte plek voor een lichte beiaard bestaande uit 26 klokken! De 12 geschonken klokjes worden tot volledig beiaard aangevuld met 14 klokken, die ook gegoten zijn door de Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Eijsbouts is een wereldberoemde klokkengieterij die ook een klok voor de Notre Dame heeft gegoten. Een prachtige verrijking van de toren van het Châtelet!

In Vleuten was het geluid van zingende klokken niet vreemd. Al vanaf 1971 klonken vrolijke klokkenklanken in het dorp. Op het dak van de destijds nieuwe muziekschool, was een automatisch spel geplaatst met 12 klokjes van de Koninklijke Eijsbouts te Asten. De Rabobank, met haar nieuwe huisvesting onder de Muziekschool, schonk de klokken. Maar na bijna 40 jaar trouwe dienst was het spel toe aan een grondige revisie. Ook moest voor dit automatisch speelwerk, met de komst van het nieuwe carillon in de tegenoverliggende Torenpleinkerk, een nieuwe bestemming gezocht worden.

Het Châtelet (‘kleine kasteel’) van Kasteel de Haar kreeg de afgelopen jaren te maken met flinke restauratiewerkzaamheden. Dit was nodig vanwege door verzakking ontstane scheuren in het metselwerk. Ook koper-, zink-, en leiwerk waren hard aan vervanging toe. Het 3 ton wegende torentje werd na een grondige restauratie weer op het dak gehesen en was daarmee ook letterlijk het hoogtepunt van een zeer geslaagde restauratie.

Bijzonder was het om te kunnen vaststellen dat in dit sierlijke torentje maximaal 26 klokjes passen en daarmee de vrijgekomen klokjes van de Muziekschool kan herbergen. De oude muziekschoolreeks (12 klokjes) is te klein van omvang en te licht van samenstelling om een volwaardig muziekinstrument genoemd te worden. De conclusie is dat voor de Châtelet-toren een spel op basis g1 (90 kg) van 26 klokken uitstekend zal voldoen. De 26 oude en nieuwe klokken zijn gegoten door Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Eijsbouts is een wereldberoemde klokkengieterij die ook een klok voor de Notre Dame heeft gegoten. Deze klok kwam onbeschadigd uit de brand in de Notre Dame van april 2019.

4 juni Persbericht Kasteel de Haar

Scroll naar boven