Buitenplaatsen in het Westland

Op maandag 10 december 2018 verschijnt een bijzonder en kleurrijk geïllustreerd boek van de hand van Martin van den Broeke e.a.: Buitenplaatsen in het Westland. Met smaak en tot voordeel aangelegd. Uitgegeven door Genootschap Oud-Westland en Kantoor Verschoor Boekmakers.

Het boek beschrijft het ontstaan en de verdwijning van deze buitenverblijven in het Westland. Ook geeft het een antwoord op de vraag welke rol zij gespeeld hebben in de ontwikkeling van de tuinbouw in deze streek.

Bij het Westland denk je automatisch aan kassen, vol tomaten, paprika’s of bloemen. Inderdaad kent het Westland de grootste concentratie glastuinbouw ter wereld, maar ook de concentratie buitenplaatsen was ooit heel dicht. Vanaf het begin van de Gouden Eeuw tot ver in de negentiende eeuw waren er in de hele streek meer dan honderd buitenverblijven te vinden, aangelegd door welgestelde stedelingen uit omringende plaatsen als Delft en Den Haag.

Paleis Honselaarsdijk

Het door stadhouder Frederik Hendrik vanaf 1621 gebouwde Huis Honselersdijk was vanwege zijn luister in heel Europa bekend en werd ook wel ‘het Versailles van Nederland’ genoemd. Van het slot resteert slechts een bijgebouw. Het hoofdgebouw is in 1815 afgebroken.

Maar er is ook nog veel te zien en sommige buitenverblijven zijn bewaard gebleven, zoals Broekzicht in Honselersdijk, de Hofboerderij en Suijdervelt in Wateringen, Hodenpijl bij Schipluiden en Sarijnenhove in Vlaardingen. In het landschap herkent de oplettende bezoeker hier en daar nog een hek, een sloot of een verkavelingspatroon dat herinnert aan de voormalige lustoorden.

Bij de presentatie van het boek op zaterdag 8 december 2018 verzorgt René Dessing een lezing over het Hof te Honselersdijk.

In de zomer zal het Genootschap Oud-Westland fietsroutes langs de buitenplaatsen verzorgen.

Meer informatie over het boek en bestellen bij Kantoor Verschoor.