Buitenplaatsen in het Westland wint de Ithakaprijs 2019

Genootschap Oud-Westland wint de Ithakaprijs 2019 met de publicatie Buitenplaatsen in het Westland. Met smaak en tot voordeel aangelegd, Naaldwijk 2018

De uitreiking van de Ithakaprijs en -stipendium 2019 vond plaats op woensdag 16 oktober 2019 op Kasteel Amerongen. Beide bedragen van € 5.000,- werden dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Het is de hoogste geldprijs voor vernieuwend of verbindend onderzoek naar Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen. Ook journalistieke producties kunnen meedingen naar de prijs. Dit initiatief van sKBL werd vijf jaar mogelijk gemaakt dankzij een geldelijke schenking van mevr. Mr. Els Veder-Smit, oud-staatssecretaris van Volksgezondheid.

Ithakaprijs 2019

Juryvoorzitter Paul Schnabel reikte de Ithakaprijs 2019 uit aan het Genootschap Oud Westland voor het boek Buitenplaatsen in het Westland. Met smaak en tot voordeel aangelegd, Naaldwijk 2018.

De jury koos dit boek vanwege de heldere beschouwing over de opkomst en de historische ontwikkeling van buitenplaatsen in het Westland, hun relatie met de opkomende tuinbouw in dit gebied en de manier waarop verbinding wordt gelegd tussen de afzonderlijke (nu verdwenen) buitenplaatsen in het Westland. Daarbij komt dat het boek goed is vormgegeven waardoor het een zowel inhoudelijk als visueel aantrekkelijke publicatie is. De inhoud van dit boek slaagt er goed in om de interesse voor dit specifieke Westlandse verleden van een breed publiek op te wekken. Lees hier het volledige juryrapport.

Ithakastipendium 2019

Het Ithaka-stipendium 2019 werd door jurysecretaris René Dessing toegekend aan Astrid Schutte voor een  literair non-fictieproject rond Huis Baak, getiteld Een laatste heer. Hierbij gaat zij in op de relatie tussen de laatste eigenaar van deze buitenplaats en een zoon van een eenvoudige pachtboer die in dit dorp bankdirecteur wordt. De jury waardeert dit voorgenomen onderzoek naar de verhoudingen tussen eigenaar en pachters; een wereld die doorgaans vaak wordt afgeschermd. De jury hoopt van harte, dat het onderzoek leidt tot een interessante uitgave voor een breed lezerspubliek. Lees hier het volledige juryrapport.