Buitenplaatsen in het Westland. Met smaak en tot voordeel aangelegd

Het Westland kennen we tegenwoordig als het grote glastuinbouwgebied van Nederland. Minder bekend is dat hier in de 17de, 18de en 19de eeuw talrijke buitenplaatsen werden aangelegd door vermogende stedelingen uit Den Haag en Delft met een hang naar het buitenleven.

Van de meer dan 100 buitenplaatsen in dit gebied is vrijwel niets bewaard gebleven. Dit boek is de vrucht van jarenlang onderzoek en biedt een overzicht van de ontwikkeling van de buitenplaatsen in het Westland. Belangrijk is hierbij de vraag of de buitenplaatsen de motor waren van de groei in tuinbouw, die uiteindelijk tot hun ondergang leidde.

Martin van den Broeke beschrijft in het eerste deel van het boek de opkomst van de buitenplaatsen, hun rol in het landschap en uiteindelijk ook hun ondergang.

In het tweede deel worden 18 buitenplaatsen en hun bewoners nader onder de loep genomen. Opvallend zijn de uiteenlopende verschijningsvormen, variërend van eenvoudige hofsteden tot de luisterrijke stadhouderlijke residenties zoals Honselersdijk: Hollands Versailles.

Paleis Honselaarsdijk

Met dit prachtig vormgegeven boek komt het buitenplaatsenlandschap in het Westland weer tot leven. Waar ik voor lezing van dit boek een bezoek aan dit gebied altijd vermeed, is het nu weer aantrekkelijk om naar het Westland af te reizen en de sporen van weleer te gaan opzoeken. SO

Buitenplaatsen in het Westland. Met smaak en tot voordeel aangelegd is een uitgave van Genootschap Oud-Westland en Kantoor Verschoor. Met bijdragen van Chris Batist, Martin van den Broeke, Jan Dahmeijer, René Dessing, Krijn van Dijk, Leo van den Ende, Hans Endhoven, Ton Immerzeel, Jacques Moerman en Trudy Werner-Berkhout. Het is een gebonden uitgave en voorzien van talrijke kleurrijke historische afbeeldingen. Het boek telt 320 pagina’s.

Martin van den Broeke e.a., Buitenplaatsen in het Westland. Met smaak en tot voordeel aangelegd, Heemstede 2018.
ISBN 9789082589337                                    
Prijs: € 24,95

Scroll naar boven