Buitenplaatsen bij de Rotte. Een verloren Arcadië. Rubroek (Crooswijk), Oost-Blommeresdijk (Cool), Hillegersberg en Terbregge

Enige maanden geleden mocht ik een eerste exemplaar in ontvangst nemen van dit boek, dat in relatief korte tijd verscheen na de publicatie van zijn boek over de Kralingse buitenplaatsen. Voor die uitgave ontving Ligthelm in 2022 de sKBL-Ithakaprijs. Dankzij een tomeloze inzet schept Ligthelm langzaamaan een helder beeld van vooral de 18de- en 19de-eeuwse buitenplaatscultuur rond Rotterdam. Al voor die tijd stonden hier tijdens de Middeleeuwen al enige kastelen en in de 16de en 17de eeuw worden meerdere boerderijen omgebouwd naar elegante hofstedes met aangename parken. Al met al was de Rotte rijkelijk bezaaid met talrijke buitens waarvan helaas nauwelijks iets is overgebleven. Dit boek is het tweede deel in een serie van drie, waarvan dit jaar een derde deel zal verschijnen dat zal ingaan op het buitenleven langs de Schie.

Net als de eerste uitgave is ook dit boek bijzonder fraai gedocumenteerd en rijkelijk voorzien van foto’s, kaarten, schilderijen, penningen, etsen en tekeningen. Na een heldere inleiding waarin het gebied, de begrippen en zelfs de sKBL-Ithakaprijs en de eerdere winnaars de revue passeren, volgen prachtige verhalen over de talrijke buitens die langs de Rotte en directe omgeving hebben gelegen. Dat zijn er vele tientallen geweest en ieder huis en zijn vele bewoners krijgen hierbij volop aandacht. Daarmee verwerft de lezer ook een interessant en veelzijdige blik op het Rotterdamse establisment van regenten, kooplieden en hier en daar een verdwaalde edelman. Wie woonde waar in welke tijd? Welk huis was eigendom en welke werd gehuurd door wie? Hoe was men in de buurt verzwagerd met de bewoners van andere buitens en welke zakelijke belangen speelden tussen deze groep bewoners? Ook krijgt, waar dit bekend is, de inrichting van huis en tuin veel aandacht. Talrijke meubilaire goederen en andere gebruiksvoorwerpen die zich ooit in deze huizen hebben bevonden, worden benoemd en komen tot leven. Zo raakt de lezer door dit indrukwekkende boek te lezen zeer op de hoogte hoe in dit deel van Rotterdam destijds werd geleefd. Dit boek biedt een vergaand inzicht op de levenswijze van de bovenlaag van de vroegere Rotterdamse samenleving. Het is helder en informatief geschreven en ben je eenmaal begonnen, dan is het lastig dit boek terzijde te leggen. Alle reden om dus ook uit te zien naar het derde en laatste deel in deze indrukwekkende serie. Wij wensen Robert Ligthelm daarmee veel succes.

Buitenplaatsen bij de Rotte. Een verloren Arcadië. Rubroek (Crooswijk), Oost-Blommeresdijk (Cool), Hillegersberg en Terbregge verscheen bij Pictures Publishers. Het telt 448 pagina’s, is een hardcover en zeer rijk voorzien van vele afbeeldingen in kleur.

Robert J. Ligthelm, Buitenplaatsen bij de Rotte. Een verloren Arcadië. Rubroek (Crooswijk), Oost-Blommeresdijk (Cool), Hillegersberg en Terbregge
ISBN 978 9492 576 736
Prijs € 34,95

Scroll naar boven