Bos van Wijckerslooth te Oegstgeest

Margreet Wesseling, Bos van Wijckerslooth te Oegstgeest. Biografie van een bos, Leiden 2014

Boek Bos van WijckerslootEnige jaren geleden promoveerde Jaap Moes op een studie die als titel meekreeg Onder aristocraten. In deze dissertatie gaat hij (kort gezegd) in op de maatschappelijk rol die bisschop Cornelius Ludovicus baron van Wijckerslooth in zijn tijd vervulde. Met name de vraag hoe een katholieke edelman zich wist te manifesteren in de jaren waarop de rooms katholieke kerk weer in ere werd hersteld. Deze edelman bewoonde de bij Oegstgeest gelegen buitenplaats Duinzigt waar zich een bos bevindt dat naar deze katholieke voornam is genoemd. Later verhuisde de niet onbemiddelde bisschop naar een nieuwe villa die hij in de buurt van Oegstgeest liet bouwen. Dat huis kreeg later de naam Klein Curium en werd nog weer later in twee wooneenheden gesplitst. Vanaf 1947 is het bospark openbaar wandelgebied. Over dit park schreef Margreet Wesseling een verleidelijk boekje dat tot biografie dient van het bos De Wijckerslooth..

De auteur besteed ruim aandacht aan de geschiedenis van het bospark waar ook ontwerpers actief zijn geweest zoals Johann David Zocher sr. De oorlogsjaren gaan hier ook niet ongemerkt voorbij. Er wordt een bunker aangelegd en na W.O. II verrijst midden in het bos een monumentaal verzetsmonument. Voorts is er in het boekje veel aandacht voor de vogels, vleermuizen, planten, bloemen en bomen in dit oude bos. Besseling geeft achterin haar boek zelfs een compleet overzicht van de meeste levensvormen die hier voorkomen. Met een uitleg over het beheerplan dat op het onderhoud van het bos wordt uitgeoefend besluit dit mooi verzorgde en zeer informatieve boekje over een bos dat midden in de Randstad een parel is. Dat de auteur een bijzondere band met dit bos heeft, wordt duidelijk op de laatste pagina. Daar is in een kadertje te lezen: “Zag u iets bijzonders in het bos? Hebt u nog een vraag? Wilt u helpen in het bos?” gevolgd door het email adres van de auteur. Bijzonder. RD

Bos van Wijckerslooth te Oegstgeest. Biografie van een bos bevat 96 pagina’s en is ongebonden verschenen bij Primavera Pers. Opvallend mooie foto’s in een aantrekkelijk boekje. ISBN 978 9059 971 721. Prijs: € 14,50. Naar de website van Primavera Pers.

Scroll naar boven