Agenda – Bootcamp botenbouw op Slot Schaesberg

Van dinsdag 27 tot en met donderdag 29 november 2018 vindt op Slot Schaesberg in Landgraaf een driedaagse bootcamp ambachtelijke botenbouw plaats.

Tijdens deze (gratis) bootcamp ontdek je de geheimen van dit oude ambacht, onder begeleiding van ervaren botenbouwer Bert van Baar van de Bootbouwschool in Den Helder. Je maakt kennis met de grondbeginselen van botenbouw en verschillende afschrijftechnieken. Je leert stapsgewijs het gebruik van verschillende hand- en elektrische (specialistische) gereedschappen krijgt inzicht in houtverbindingen die gebruikt worden in de constructie van een historische eikenhouten praam. Deze praam zal, na voltooiing, ingezet worden als veerpont op de Slotgracht van Slot Schaesberg. Heb je al ervaring met houtbewerken, dan krijg je uitdagende en aan je niveau aangepaste opdrachten. Je ontdekt niet alleen of ambachtelijk houtbewerken en botenbouw iets voor je is, je krijgt ook informatie over wat je allemaal met hout kunt doen, als hobby of als werk.

Locatie

De bootcamp ambachtelijke botenbouw wordt gegeven op het terrein van Slot Schaesberg. Slot Schaesberg-Laan 100, 6371 KZ, Landgraaf (Nederland).  Tijdens een presentatie en rondleiding over het terrein krijg je uitleg over de geschiedenis en restanten van het kasteel, de fundamenten van de Poorttoren, de historische groentetuin en het omliggende terrein. Tevens uitleg over het herbouw project.

Inschrijven

Deelnamen aan de bootcamp is gratis en open voor iedereen. Voor eten en drinken wordt gezorgd.

De lessen zijn helemaal op de praktijk gericht en worden gegeven door ervaren leermeesters, die de lessen aanpast aan jouw niveau. Heb je al ervaring, dan ga je in overleg met de leermeester, zelfstandig aan de slag met een opdracht. Er is voldoende tijd om kennis te maken met de leermeester houtbewerken. Hij vertelt je waarom hij het vak zo leuk en boeiend vindt, waar je het vak kunt leren en wat je mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn.

Inschrijven gaat via het inschrijfformulier op www.revivak.eu/agenda of www.slotschaesberg.nl/

Je kunt ook een e-mail te sturen aan: info@slotschaesberg.nl.  o.v.v. inschrijving bootcamp botenbouw.

Zet in de e-mail a.u.b. je naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer en geef aan of je al enige ervaring hebt met houtbewerken.

 

Programma

Dinsdag 27 november

09.30 – Inloop.

10.00 – 10.30 Voorstellen leermeesters& uitleg programma,

10.30 – 11.30 Presentatie & rondleiding Slot Schaesberg.

11.30 – 13.00 Start bootcamp ambachtelijke botenbouw

13.00 – 13.45 Lunch.

13.45 – 16.00 Instructie veilig gebruik gereedschappen en praktijkoefeningen.

 

Woensdag 28 november

09.30 – Inloop

10.00 – 11.00 Praktijkoefeningen.

13.00 – 13.45 Lunch.

13.45 – 16.00 Praktijkoefeningen

 

Donderdag 29 november

09.30 – Inloop.

10.00 – 12.45 Praktijkoefeningen

13.30 – Lunch.

13.00 – 15.45 Praktijkoefeningen.

15.45 – 16.15 Nabespreking.

 

Dit evenement wordt georganiseerd door Revivak en Slot Schaesberg. Project Revivak is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu