Door Mariken Bokeloh
In de rijke Middeleeuwen, als de steden opkomen en kooplieden rijk worden, neemt het gebruik om bloemen in huis te plaatsen toe. Bloemen krijgen in het dagelijks leven een betekenis, waarvan de schilderkunst ons vele voorbeelden geeft.
In het begin van de 14de eeuw kwam er een golf van denk- en zienswijzen en artistieke ondernemingszin over Europa heen, één die in Italië begon en die we nu zien als de Renaissance. Een bloeiperiode van de kunsten en letteren. Een nieuwe Gouden Eeuw was aangebroken.
Grote namen uit de schilderkunst, zoals Botticelli, Leonardo da Vinci en Michelangelo maakten werk waarin bloemen werden geschilderd. Het ultieme doel voor de kunstenaar was perfectie van vorm.
De overvolle guirlandes staan symbool voor de tijd van overvloed. De bloemen stillevens uit de 15de tot 18de eeuw werden eerder in opdracht van particulieren dan van de kerk geschilderd. De groeiende planten- en bloemenindustrie in Nederland werd vanzelf een bron voor dergelijke schilderijen.
De tulp, in deze tijd de kostbaarste bloem, speelt een belangrijke rol. Het zijn de prachtig gestreepte en gevlekte, gefranjerde en verwrongen bloemen in room, groen en scharlaken, pruimpaars en mauve, roestbruin en wit. Fladderend als vogels tijdens de vlucht. En vele andere schitterend bloemen als irissen en rozen, druivenranken en verschillende vruchten vormden de basis van vele schilderijen die een inspiratie waren voor bloemschilders en –kunstenaars over de hele wereld.
Bloemstukken sieren de tafels tijdens feesten, vaak gecombineerd met groenten en fruit. Vooral in de 14de eeuw in Frankrijk is dit gebruik verder ontwikkeld. In de Victoriaanse tijd dragen dames bloemenkransjes, corsages, slingers aan de japonnen en een boeketje in de hand. Feesten waren echte bloemenfeesten in die dagen.
Niet alleen festoenen, kransen en guirlandes worden tot het klassieke bloemwerk gerekend, ook ´moderne´ varianten als de Biedermeier, de ellipsvorm, druppelvorm, cascade, Driehoeks-schikkingen en millefleurs behoren tot het klassieke bloemwerk en denk vooral ook aan de klassieke S-lijn in de Hogarthstijl.
In de eerste helft van de 19de eeuw bloeide de belangstelling voor bloemstukken op in Europa en werd veel vrijer. Symboliek en mysterie werden uitgebannen: de schilderijen gingen over niets anders dan de schoonheid van bloemen en hun decoratieve kwaliteiten.
Toen de interesse in bloemschikken in de Verenigde Staten en Europa uitgroeide, was er geen diner meer compleet zonder bloemstukken zowel voor het huis als op tafel. Ook begonnen vrouwen ruikertjes te dragen wanneer ze naar een feest gingen. Bloemen waren een onderdeel geworden van het leven. Boeketten werden cadeau gegeven, en gebruikt in de modewereld. Het is geen toeval dat de taal der bloemen in deze tijd tot de etiquette ging behoren.
Naarmate er meer planten uit de hele wereld werden verzameld, kwamen voor de bloemschikker steeds meer soorten voorhanden. Bloemen werden nog steeds geschikt op de informele wijze van de Hollandse en Vlaamse stillevens maar stonden ook vaak simpelweg in kannen en glazen vazen.
De 18e eeuwse buitenplaats Kasteel Groeneveld te Baarn is één van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit die tijd. Sinds de 17e eeuw kwamen regenten en kooplieden naar buitenplaatsen om op enige afstand van de stad te genieten van het goede leven: rust, ruimte, frisse lucht, natuur, cultuur, lekker eten, ontmoetingen, goede gesprekken en… bloemen.
Bloemkunst 2016
De verrassende exotische bomen in het park, waaronder vele tulpenbomen, zijn van oudsher een aanleiding om het landgoed Groeneveld te bezoeken. Zo is nu ook de aloude traditie van de jaarlijkse expositie “Een afscheid van de zomer” onder nieuwe noemer “Bloemkunst” teruggehaald naar Kasteel Groeneveld.
De vraag naar herhaling van dit succesvolle evenement, kwam met de regelmaat van de klok. De ervaring leert dat de diversiteit aan bloemspecialisten en technieken niet alleen de aandacht krijgen van publiek, maar ook die van specialisten uit alle lagen in het bloemkunstvak.
Van 8 tot 16 oktober zijn de schitterende stijlkamers ingericht met bloemstukken gearrangeerd door de crème de la crème onder de bloemkunstenaars. Een oase aan bloemen en planten in trendsettende ontwerpen domineren de kamers. De bezoeker krijgt een indruk van wat er mogelijk is voor bloemkunstenaars, onder wie kampioenen, die met alledaagse bloemen en planten aan de slag gaan. Bloemkunst is een explosie van creativiteit. U wacht een bijzondere ervaring.
Door een wedstrijd uit te schrijven voor studenten, de VBW wedstrijd ‘NK tot 24 jaar’ in huis te hebben wordt, in combinatie met de professionele arrangeurs, BLOEMKUNST 2016 gerealiseerd door de aanstormende jeugd, de talenten in de dop en de huidige top van Bloemsierkunst Nederland. De ‘vormgevers met natuur’ zorgen ervoor dat wat er op Bloemkunst 2016 wordt getoond zowel wonderschoon als adembenemend zal zijn, zoals het haute nature betaamt.
Engels landschapspark
Overweldigd door alle groei en bloei binnen de muren van kasteel Groeneveld? Dan is de kasteeltuin de aangewezen plek om even op adem te komen. Deze werd oorspronkelijk aangelegd in de strenge Hollandse Barokke stijl. Eind 18e en begin 19e eeuw is het park omgevormd naar de Engelse landschapsstijl met waterpartijen, beken, slingerende paden, heuvels, boompartijen en solitaire bomen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is het park gerestaureerd zijn de essenties van de Franse en de Engelse stijl in elkaar geschoven. De moestuin met bloementuin, boomgaard, kruidentuin en moestuin en de ijskelder, die dateert uit de 19e eeuw, zijn onderdeel van het park.
Meer informatie: http://www.kasteelgroeneveld.nl
Kaarten voor ‘Bloemkunst’ zijn online te bestellen via http://www.staatsbosbeheer.nl/bloemkunst2016.nl