Bijdrage aan Nationaal Monumentencongres over groen erfgoed

Donderdag 13 november 2014 vond het 3e Nationaal Monumentencongres plaats in de Philharmonie in Haarlem. Thema van het congres was Ziel en Zakelijkheid. Tijdens de fringe meetings was er onder andere een gezamenlijke bijdrage van sKBL, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Thema was de invloed van cultuurgroen erfgoed op je onderneming. Hoe ga je daar mee om, wat doe je ermee, welk belang hecht je er aan, wat zijn de lasten? De drie organisaties hadden elk een gast uitgenodigd om deel te nemen aan een panel.

Natuurmonumenten nodigde Juke van Niekerk van Stichting Liniebreed Ondernemen uit, Staatsbosbeheer vroeg Willemijn Simon van Leeuwen van Geofort en voor sKBL nam Bert Boer, directeur van het Muiderslot en bestuurslid van sKBL deel aan het panel. René Dessing leidde deze fringe meeting. Er ontstond een levendig gesprek over de inzet en het doorzettingsvermogen die van panelleden wordt verwacht bij het succesvol ondernemen in of met een monument. Alle onverwachte factoren, regelgeving en belangen van verschillende groepen maken het niet eenvoudiger. Maar het monument en het landschap eromheen zijn van grote toegevoegde waarde voor het succes. Het cultuurgroen om het monument heen is onlosmakelijk verbonden met het monument zelf en wordt door de panelleden benut vanwege de ruimte maar ook vanwege de beleving die het cultuurgroene erfgoed toevoegt aan het monument. Een absolute toegevoegde waarde voor de behoud van de monumenten en voor het succesvol ondernemerschap.

Een van de conclusies was dat de inzet van vrijwilligers noodzakelijk is om het vele landschappelijke groen mooi te houden. Om het cultuurgroene erfgoed zichtbaar te houden in het landschap moeten de eigenaren en de beheerders scherp zijn op plannen die omringende eigenaren hebben. Niet alle plannen zijn van invloed op de beleving van het monument, maar een zeker behoud van zicht op het monument is belangrijk. Al te rigide hiermee omgaan is niet in het belang van de eigenaar en de onderneming. Beiden zijn natuurlijk ook onderdeel van de samenleving en gaat soms het algemeen belang voor.

 

Meer over het Geofort http://www.geofort.nl

Meer over het Muiderslot www.muiderslot.nl

Meer over Stichting Liniebreed Ondernemen http://www.liniebreedondernemen.nl