Bij de boom van Maria. De geschiedenis van Mariënboom en het Mariënbosch

Eerder schreef de historicus en milieugeograaf Klaas Bouwer over andere historische buitenplaatsen rond Nijmegen. Die vormden met elkaar een ring rond de stad, die de Ring van Arcadië werd genoemd. Enige jaren geleden dong zijn boek over de buitenplaats Brakkenstein en haar bewoners mee naar de Ithakaprijs. In eerdere boeksignaleringen meldden wij zijn boek over de buitenplaatsen en boerderijen in de  Meerwijk bij Nijmegen. Nu verscheen van zijn hand een publicatie dat drie huizen in een gelijk aantal hoofdstukken behandelt, namelijk de historische buitenplaats (oud) Mariënboom, het later daarnaast nieuw gebouwde hotel Mariënboom en het Mariënbosch. Dit laatste was een eeuwenoud bos waar de zusters van de Congregatie van Jezus Maria en Jozef (JMJ) rond 1920 een enorm meisjespensionaat met een middelbare school (een MMS) neerzette. In lang vervlogen tijden stond hier een vereringsboom (later toegewijd aan Maria), waarvan de verering mogelijk nog wel wortelt in de vroege geschiedenis van ons land.  

Oud-Mariënboom (de buitenplaats) is bewaard gebleven en wordt tegenwoordig als rouwcentrum benut. Daarvoor was het particulier bezit onder andere van de families Van Neukirchen van Nijverheim, Dommer van Poldersveldt, De Vries Robbé en De Villeneuve. De bewonersgeschiedenis bevat meerdere mooie verhalen. Zo was dit huis lange tijd in gebruik bij Hendrik Camerling, die paramedische praktijken uitoefende maar feitelijk een Kackadoris of kwakzalver bleek te zijn. Een ander type oplichter die hier neerstreek was Felix Bezemer. Hij propageerde normaalmest dat met allerlei geheimzinnige grondstoffen was samengesteld. Laboratoriumonderzoek wees echter uit dat de combinatie van grondstoffen geen enkele noemenswaardige extra groeikracht voor de gewassen opleverde. Die uitslag leidde uiteindelijk tot zijn financiële ondergang.  

Prettig is dat de auteur al deze objecten in dit deel van Nijmegen in chronologische volgorde beschrijft en achtereenvolgend op onderhoudende wijze beschrijft wie, wanneer en waar iemand woonde. Zo kan de lezer de ontwikkelingen van dit gebied goed volgen. Bij Mariënbosch gaat hij ook in op de eerdere ontginningsperiodes, de houtexploitatie en -dieverij en de vaak voorkomende stroperij. Kortom een boeiend en goed geschreven boek voor liefhebbers van historische buitenplaatsen en de geschiedenis van Nijmegen. RD 

Bij de boom van Maria. De geschiedenis van Marienboom en het Marienbosch is een uitgave van boekhandel Roelants te Nijmegen. Het is een rijk geïllustreerde, gebonden uitgave. Het boek telt 246 pagina’s.  

Klaas Bouwer, Bij de boom van Maria. De geschiedenis van Mariënboom en het Mariënbosch, Nijmegen 2020.
ISBN 9789074241427
Prijs: € 22,50 

Scroll naar boven