Wat zijn de effecten van massale landbouw op insectendiversiteit? Door landbouw ontstaan er drie oorzaken waardoor insecten onder druk staan: (1) de frequentie van landgebruik in agrarisch gebied, (2) de verspreiding van pesticiden en (3) de effecten van ammoniakdepositie (stikstof). Op verschillende locaties zijn proeven opgezet om de insectendiversiteit te verbeteren.
De maatregelen die worden zijn het stimuleren van wilde bijen, insectvriendelijk beheer van Nationaal Park Drentse Aa en sinusbeheer van graslanden. Sinusbeheer houdt in dat wordt gemaaid in een slingerend maai-pad. Bij iedere maatregel wordt een aantal praktische tips gegeven.
Het onderzoek is uitgevoerd door Radboud Universiteit, Faunax, Staatsbosbeheer en De Vlinderstichting. Dit kennisblad is uitgegeven door de VBNE in de serie Veldwerkplaatsen. Dat zijn kennisbijeenkomsten waarbij kennis wordt gedeeld tussen onderzoekers en beheerders. Na afloop van een Veldwerkplaats wordt een kennisblad geschreven. In dat kennisblad is zijn de belangrijkste zaken van de bijeenkomst terug te lezen. Het kennisblad is dus relevant voor beheerders om kennis op te doen over klimaat adaptief beheer, en voor onderzoekers om zo op de hoogte te raken van de laatste inzichten.