Beleef de Buitenplaatsen in Haarlem en omstreken

Varend en fietsend langs de onontdekte buitenplaatsen van Haarlem en omstreken

Haarlem is een Buitenplaats-arrangement rijker. ‘Beleef de Buitenplaatsen’ is een compleet dagje uit, waarbij de historische buitenplaatsen centraal staan. Het programma bevat een vaartocht door Haarlem in combinatie met een fietstocht, een lunch en een rondleiding op landgoed Elswout in Overveen. Het arrangement is geschikt voor groepen. Meer informatie is te vinden op www.varenrondhaarlem.nl.

Programma
Net zoals de rijke kooplieden dat vroeger deden, varen deelnemers vanaf de stad richting de buitenplaatsen. De schipper van VarenRondHaarlem leidt de groep in een comfortabele sloep door de oude grachten en langs enkele buitenplaatsen aan het Spaarne zoals Buitenrust en Vlietzorg. Met een gids fietsen de deelnemers vervolgens het buitenleven in richting het prachtige landgoed Elswout van Staatsbosbeheer. Na een lunch bij Kraantje Lek of het Wapen van Kennemerland vertelt een deskundige gids van verKennermerland of van HollandNatuurlijk de deelnemers alles over de rijke historie. Per fiets keert de groep weer terug naar Haarlem.

Praktische informatie
Dit arrangement is te boeken voor groepen van 10-12 personen (één sloep) of van 20-24 personen (verdeeld over twee sloepen). Het standaard arrangement met varen, fietsen, lunch en rondleiding door Elswout duurt ongeveer 5 uur en kost € 58,- (incl. btw) per persoon. Het startpunt is op de Nieuwe Gracht in Haarlem ter hoogte van nr. 80. Het eindpunt is om de hoek van het startpunt bij Rent a Bike op de Lange Herenstraat in Haarlem. In overleg is het arrangement ook te boeken voor kleinere groepen. Neem dan contact op om te informeren naar de mogelijkheden en de arrangementsprijs. Het complete programma is te vinden op www.varenrondhaarlem.nl.

Elswout Overveen ©KennethStamp
Elswout Overveen
©KennethStamp

Historie buitenplaatsen
Rijke Amsterdamse stedelingen leefden tussen 1600 en 1900 een intrigerend leven. Zij ontvluchtten de drukke, stinkende stad en trokken zich tijdens de lange zomer terug op hun buitenplaatsen. In hun lusthoven genoten de kooplieden van literatuur, poëzie, muziek en beeldende kunst. Nederland telde rond de 6.000 buitenplaatsen, waarvan er circa 550 bewaard zijn gebleven. Landgoed Elswout kent een rijke geschiedenis. Diverse generaties van families zoals de familie Boreel en Borski hebben het landgoed opgebouwd tot een prachtig park in Engelse Landschapsstijl. Tegenwoordig is het eigendom van Staatsbosbeheer en is het toegankelijk als wandelbos. Bezoekers kunnen over de kronkelende paden een wandeling maken langs de hertenkamp, het grote huis, de koetshuizen, een folly en de orangerie.

Buitenplaatsen in Beeld
Het ‘Beleef de Buitenplaatsen-arrangement’ is onderdeel van Buitenplaatsen in Beeld. Een programma waarin de buitenplaatsen in Kennemerland als cultuurhistorische identiteit centraal staan. Met het programma maakt Cultuurcompagnie Noord-Holland buitenplaatsen zichtbaar, enthousiasmeert zij nieuwe partijen voor samenwerking en bevordert zij onderlinge samenhang door bestaande en nieuwe arrangementen en activiteiten op te nemen in een jaarprogrammering. Buitenplaatsen in Beeld komt tot stand in opdracht van provincie Noord-Holland. www.buitenplaatseninbeeld.nl.