Basisgids Stinzenplanten

Nu de sneeuwklokjes zijn uitgebloeid, kun je in de recent verschenen Basisgids Stinzenplanten eenvoudig opzoeken welke stinzenplanten eind maart en in april gaan bloeien. Bijvoorbeeld eind maart de holwortel (corydalis cava) of in april de bostulp (tulipa sylvestris) en de weidegeelster (gagea pratensis). Stuk voor stuk prachtige voorjaarsbloeiers die horen bij buitenplaatsen en bij ons culturele erfgoed.

Bostulp (Tulipa sylvestris)

Stinzenplanten werden in de late Middeleeuwen verzameld uit verschillende delen van Europa en Klein-Azië en aangeplant op onder andere buitenplaatsen, stinzen en states, boerenhoeves en kerkhoven. De naam stinzenflora komt uit Friesland, waar oude landhuizen stinzen werden genoemd. Het verhaal gaat dat de bewoners van de Schierstins in Veenwouden de naam stinzenplant bedacht hebben. Zij wisten de naam niet van de mooie voorjaarsbloeier (Haarlems klokkenspel) in hun tuin en noemden de plant daarom ‘stinseplant’ naar hun eigen stins.

Holwortel (Corydalis cava)

De Basisgids Stinzenflora is zowel een zeer informatief naslagwerk als een prachtig fotoboek. Auteurs Heilien Tonckens en Rick Hoeksema beschrijven maar liefst 120 soorten stinzenplanten op een manier die het makkelijk maakt om de planten in het veld te herkennen. Vooral ook door de ruim 500 schitterende foto’s van Wil Leurs. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren, zaden, bollen, knoppen en zaaddozen zijn met veel zorg vastgelegd. Overzichtelijke tabellen geven aan in welke regio’s de verschillende soorten stinzenplanten voorkomen. Bijzonder is ook dat aandacht wordt besteed aan zogenaamde begeleiders. Dat zijn planten die zich van nature thuis voelen in hetzelfde stinzenmilieu en vaak groeien in combinatie met stinzenplanten. Het gaat dan bijvoorbeeld om speenkruid, fluitenkruid en zevenblad. LB

De Basisgids Stinzenflora is een aanwinst voor iedere liefhebber van stinzenplanten en buitenplaatsen. De gids is een uitgave van KNNV Uitgeverij.

Heilien Tonckens, Wil Leurs & Rick Hoeksema, Basisgids Stinzenplanten, Zeist 2020.
ISBN 9789050117104     
Prijs € 22,95

Scroll naar boven