Atlas van Twickel

Bij Wbooks verscheen een prachtig boek over het grootste Nederlandse particuliere landgoed Twickel in Ambt Delden. Een boek dat er nog niet was, want veel van de voorgaande publicaties gaan meestal over de bewoners. Er is enkel een wat inleidende uitgave over Twickel uit 2013, maar dat boekje was in 2019 uitverkocht. Zoals hiervoor opgemerkt hadden alle andere uitgaven over Twickel doorgaans betrekking op de bewoners en hun levensverhalen. Met de komst van dit boek komt daar verandering in. En alhoewel de titel wat misleidend is (dit boek is allesbehalve een atlas) is dit een uitgave dat Twickel op integrale wijze benadert. Een beschrijvingswijze zoals je dat zou verwachten over een historische buitenplaats. In dit boek krijgen het omringende landschap, het huis, het binnenhuis (interieur) en de tuinen van Twickel ieder een eigen hoofdstuk en figureren de vele bewoners als details van die vier hoofdonderwerpen. Met dit boek kunnen vele belangstellenden in Twickel volop aan hun trekken komen. Groenliefhebbers zullen genieten van de prachtige landschappelijke foto’s van de omgeving of hun hart ophalen aan de mooie fotobeelden die in het park zijn gemaakt. In het deel over de tuin krijgt de moestuin speciale aandacht. Als koptekst van dit hoofdstuk is geschreven: de moestuin, stiefkind van de buitenplaats. Was de moestuin ooit het belangrijkste onderdeel van een kasteel of buitenplaats, dit veranderde in de loop van de 18de en vooral 19de eeuw. In die tijd wisten landschapsarchitecten zich in hun artistieke vormgeving eigenlijk geen raad met de situering van de moestuin in hun parkontwerpen.

Wat ook leuk is, is dat u met dit boek in de hand eindelijk eens even kunt ‘gluren’ op zolder van Twickel. Een voorrecht dat ik persoonlijk al een keer beleefde. Daar op zolder is zo ontzettend veel te beleven en te zien, want er liggen uit haast iedere tijd afgedankte of bewaarde zaken. Aan die vele afdankertjes kan een deel van de bewoningsgeschiedenis worden afgelezen. Daarnaast zijn vele interieurs prachtig vastgelegd en kan men volop genieten van 19de-eeuwse apparaten zoals fornuizen, brandslangen, bellenbord, badkamers en wc’s. Aan de totstandkoming van dit boek werkten maar liefst zeven fotografen mee. De werkgroep bestond uit vier personen te weten Jan Haverkate, Lucia den Ouden, Aafke Brunt en Rob Bloemendal.

Tijdens de boekpresentatie verhaalde Jan Haverkate over een dreiging, toen er plannen leefden om een flinke weg door dit wonderschone landschap aan te leggen. Toen wist een actiegroep dit te voorkomen. Dreigingen horen bij buitenplaatsen, want in onze tijd hebben zonneparken en windturbines meer maatschappelijke prioriteit dan natuur, harmonie en schoonheid. Op Twickel spant men zich keer op keer en al heel lang in om te houden wat er is, dit goed te verzorgen en het telkens weer mooier te maken. Een fijn boek waarmee u goed kennis kunt maken met het wonderschone Twickel. RD

Dit boek verscheen bij Uitgeverij Wbooks. Het is gebonden, telt 240 pagina’s en is rijk geïllustreerd.

Jan Haverkate, Aafke Brunt e.a., Atlas van Twickel
ISBN 978 9462 584 211
Prijs: € 29,95

Scroll naar boven