Dit document biedt een uitgebreide inventarisatie biedt van het Nederlandse landschappelijk groen erfgoed. Het bespreekt de cultuurhistorische waarde van diverse landschapselementen zoals bossen, houtwallen en heggen.
Bijzonder aan deze publicatie is de focus op landschapselementen van vóór 1850, waarvan de oorspronkelijke beplanting nog altijd in het landschap te zien is. Deze elementen zijn uitzonderlijk en vertegenwoordigen minder dan 3% van alle landschapselementen in Nederland. De resultaten van dit uitgebreide onderzoek, dat 25 jaar in beslag nam, zijn gevisualiseerd in de ‘kaart landschappelijk groen erfgoed’.
De publicatie biedt een gedetailleerde toelichting op deze kaart en gaat in op de cultuurhistorische betekenis van landschappelijk groen erfgoed. Daarnaast bevat het een praktisch stappenplan voor het beheer, behoud en de restauratie van deze waardevolle landschapselementen. De atlas biedt ook per provincie specifieke informatie. Daardoor is het een zeer relevante bron voor eigenaren, beheerders, tuinbazen en beleidsmakers.
Deze atlas is uitgegeven door de RCE, in een samenwerking van Ecologisch Adviesbureau Maes (Utrecht), Ecologisch Adviesbureau Van Loon (Berg en Dal), en v.m. BRONNEN (H.Landstichting). De publicatie maakt deel uit van de reeks ‘Rapportage Onderzoek Nederlands Cultuurlandschap’.