Anna Paulowna

Paul Rem, Anna Paulowna. Een kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof, Zwolle 2016

anna-paulownaNa de huwelijksvoltrekking in Rusland arriveert Anna Paulowna met Prins Willem van Oranje (koning Willem II) in ons land waar zij in 1840 koningin der Nederlanden wordt. Door het voortijdige overlijden van Willem II treedt zij al na negen jaar terug om de rest van haar leven de nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot en alles dat haar herinnerde aan haar eigen herkomst te koesteren. Dit boek is verschenen bij een gelijknamige expositie in Paleis het Loo die nog tot 5 februari 2017 te zien is. Het geïllustreerde boek biedt veel biografische informatie over deze Russische grootvorstin, die in 1795 ter wereld komt als haar grootmoeder Catharina de Grote nog regeert. Zij bemoeit zich intensief met de opvoeding van haar negen kleinkinderen. Anna Paulowna was het zesde kind, die op haar zesde haar vader tsaar Paul I verloor na een aanslag. Hierna wordt haar oudste broer Alexander tsaar aller Russen. Ondanks het feit dat Napoleon een oogje op haar had, is de prins van Oranje na de definitieve val van de Franse keizer de huwelijkskandidaat.

Het boek gaat vooral in op de tijd waarin Anna Paulowna hier woont. Zij arriveert met een omvangrijke, weelderige en kostbare equipage waarbij haar moeder Maria Fjodorovna haar in staat stelt een eigen huishouding in te richten naar Russisch model. Haar honderd koffers bevatten elfhonderd parels, honderden diamanten, alle rituele benodigdheden voor uitvoering van de Russisch-orthodoxe ritus, hermelijnen staatsiemantels en gala-toiletten. Bij ons maakte ook indruk dat de grootvorstin ruim tweehonderd paar schoenen bij zich had en een grote hoeveelheid marter- en hermelijnbont. De prins van Oranje maakt zich in de dagen voor het huwelijk in St. Petersburg zorgen over de grote hoeveelheid meubilair die mee moet. Hij schrijft zijn vader dat hij bang is dat het niet in het paleis zal passen en dat wellicht een nieuw paleis gebouwd moet worden om deze omvangrijke inboedel te kunnen bergen.

Dit boek bevat zulke en talrijke andere persoonlijke verhalen over het leven van Anna Paulowna dat door de vroege dood van haar echtgenoot, met wie zij zonder meer een uitstekende band bezat, een dramatische wending neemt. Als Willem II plotseling overlijdt, verblijft zij in Gelderland en besluit zij voor een jaar Kasteel Biljoen te huren om er tot zichzelf te kunnen komen. Vanuit Biljoen laat zij paleis Soestdijk verbouwen en vergroten waarna het in gereedheid wordt gebracht om haar tot verblijf te kunnen dienen. Dit paleis had zij met haar privévermogen uit de zorgelijke nalatenschap van haar man aangekocht. Zo voorkwam zij dat het in handen van de schuldeisers van Willem II zou vallen. Tijdens de wintermaanden verbleef zij meestal op Buitenrust nabij Den Haag. Willem II had dit buiten aangekocht samen met de buitenplaatsen Sorghvliet, Rustenburg, Houtrust en enige andere hofsteden. Daarmee creëerde hij een gebied van 600 hectare dat uiteindelijk was bedoeld om te gaan dienen als de plek van een nieuw koninklijk paleis. Zijn dood gooide roet in het eten. RD

Anna Paulowna. Een kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof is een ongebonden uitgave van Uitgeverij Waanders en telt 128 pag. Het bevat veel afbeeldingen en leest als een biografie die gerelateerd is aan vele gebruiksvoorwerpen.

ISBN 978 946 262 09 88. Prijs:  € 24,95

Scroll naar boven