Amerongen & Middachten. Twee kastelen één geschiedenis

Niet vaak wordt een boek aan de overheid opgedragen. Dit boek echter wel. Dit door  Renger de Bruin en Luc Nagtegaal geschreven boek over de kastelen Amerongen & Middachten kwam er mede dankzij een aanzienlijke rijkssteun. Reden van het verschijnen vormde de toekenning van de Regeling ondersteuning iconische rijksmonumenten die in 2020 aan beide huizen werd toegekend. Deze regeling geeft vorm aan de wens van de regering om aandacht te besteden aan de toonbeelden van de Nederlandse (inter)nationale geschiedenis. Met dit geld pakte men op Middachten de restauratie van de prachtige koepel aan, terwijl op Amerongen de toekenning werd gebruikt om het museumplein te restaureren. Historisch gezien zijn beide kastelen door nauwe familiebanden met elkaar verbonden. Waren eerder leden van de familie Van Reede eigenaar, hierna volgden de Aldenburg Bentincks. De subtitel van deze uitgave luidt dan ook ‘Twee kastelen, één geschiedenis’.

Beide auteurs zijn historici en kunnen bogen op een lange staat van dienst. Zij bundelden hun krachten en schreven dit overzichtelijke verhaal over de geschiedenis van beide huizen en hun bewoners vanaf de 16de eeuw tot heden. Bij hun opdracht werd hen gevraagd om in een uitgave helder te maken wat het belang van de beide huizen is en hoe hun gemeenschappelijke geschiedenis er uitziet. Veel aandacht krijgen de Van Reedes. Leden van die familie bewoonden de beide monumentale huizen, die allebei bijzonder strategisch gelegen waren. Meerdere telgen van deze familie waren politiek actief. Er waren nogal wat diplomaten en de familie bezat veel invloed in Den Haag, waar zij uitstekende banden met de Oranjes bezaten. In de 19de eeuw was de familie Aldenburg Bentinck invloedrijk in Duitsland. Dit is mede de reden dat de keizer Wilhelm II na zijn vlucht uit Duitsland lange tijd op Amerongen resideerde. RD

Renger de Bruin en Luc Nagtegaal, Amerongen & Middachten. Twee kastelen één geschiedenis. Deze uitgave werd gedaan door Stichting Kasteel Amerongen en Stichting Kasteel Middachten. Het telt 92 pagina’s. Via de website https://kasteelamerongen.nl/historie/algemene-historie/e-boek-amerongen-middachten is dit boek als ebook te downloaden.

Renger de Bruin en Luc Nagtegaal, Amerongen & Middachten. Twee kastelen één geschiedenis, Amsterdam 2022.
U kunt het boek hier downloaden.

Scroll naar boven