09Dec

Rondleidingen

De T in de hoofdrol op landgoed De Hooge Boekel in Enschede

De Hooge Boekel

Enschede - OverijsselKunstenaar Eric Langendoen heeft een wandeling uitgezet op landgoed De Hooge Boekel in Enschede. Vanaf 9 december zijn bezoekers welkom om de route ‘Wat ‘T is’ te lopen. 

 

Het centrale element van landgoed De Hooge Boekel is de T-vormige vijver, maar als wandelaar is er geen enkel punt waarop u de vijver in zijn geheel kunt bewonderen. De T blijft het privilege van de bewoners. Vormgever / theatermaker / beeldend kunstenaar Eric Langendoen brengt daar verandering in en geeft een nieuwe kijk op de karakteristieke T door middel van beeldend, muzikaal en video werk. In zijn route wordt de wandelaar van plek naar plek geleid om verrast te worden vanuit verschillende invalshoeken. 

 

Locatietheater festival De Tuin der Lusten heeft vanwege de pandemie de kunsten dit jaar in een ander jasje gestoken. Zij heeft vijf kunstenaars gevraagd om een wandelroute over een landgoed te maken voor het project ‘U bevindt zich hier’, waarbij de kunstenaar alle vrijheid krijgt om diens kijk te geven op het landgoed, de geschiedenis, de bewoners, of wellicht op de toekomst van de plek.

 

Eric Langendoen werd gekoppeld aan landgoed de Hooge Boekel. Hij maakt de tweede wandeling uit een reeks van vijf voor ‘U bevindt zich hier’. Tot 27 december is ook de wandeling van Linda Molenaar op landgoed ‘t Rozendael in Heino te wandelen en begin volgend jaar zullen de laatste drie wandelingen geopend worden. 

 

Na het eerste bezoek aan het landgoed bleef het originele tuinontwerp van Pieter Wattez beklijven. De huidige eigenaar, Herman Kok, heeft het landgoed weer in ere hersteld na een periode van verwaarlozing door de vorige bewoners. Gedeeltelijk eigenhandig, met de kettingzaag in de hand, heeft hij het verborgene weer zichtbaar gemaakt. Met dit idee, en uit bewondering voor het sterke tuinontwerp, wil kunstenaar Eric Langendoen de verborgen T op verschillende manieren zichtbaar maken voor de bezoeker van deze route.

 

De wandelroute ‘Wat ‘T is’ is vanaf 9 december te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. De route is 2,4 km en duurt ongeveer drie kwartier. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. In deze route zijn zowel fysieke werken opgenomen als werken die alleen via de app als audio of video te beleven zijn via de app izi.TRAVEL. Bij elk werk biedt deze gids een korte begeleidende tekst.

 

Alle vijf de routes zijn onderdeel van het project `U bevindt zich hier`. Elke route is weer anders, maar allemaal zijn ze te bewandelen op eigen initiatief en in uw eigen tijd. Zonder gids, maar wel met behulp van de izi.TRAVEL route app. De app leidt u per wandeling langs de verschillende punten en vertelt u onderweg het verhaal van de kunstenaar. Ook vindt u in de app alle informatie over parkeren en tips voor nog meer moois. U vindt de link naar de juiste route als u naar de website van de Tuin der Lusten gaat of de plaatsnaam opzoekt in de izi.TRAVEL route app. De routes zijn te bewandelen tussen zonsopkomst en zonsondergang.

 

Wandelroute via izi.TRAVEL: 

https://izi.travel/nl/browse/68ae043b-f3f3-4430-9196-efb0b3fd55b9?passcode=ixwysa#c1dddf2e-9072-46b5-bb5d-35d64d9490d1 

 

Scroll naar boven