12Sep

Evenement/Festival

Open Monumentendag 2021

Landgoed Slot Schaesberg

Landgraaf - Limburg



Ga je met kinderen op stap? Dan tipt Dag van het Kasteel Slot Schaesberg in Limburg.

Er is op 11 en 12 september van alles te beleven rondom de ruïnes van het 16e-eeuwse renaissancekasteel Slot Schaesberg en de archeologische restanten van de bijbehorende 17e-eeuwse slothoeve. Ontdek het kasteelpark en de ruïne zelf, bekijk de demonstraties van oude ambachten, of ga op pad met een rondleider of een audiotour.

 

De naam Schaesberg was in de middeleeuwen al een bekend begrip. De eerste ridders die deze naam droegen stammen uit de 13e eeuw en de familielijn ontwikkelde zich in de eeuwen daarna tot een naam van adel. Daaruit ontstond ook het Landgoed Slot Schaesberg in Landgraaf, waarvan de hoogtijdagen in de 18e eeuw eindigden. Na een lange periode van leegstand en verval is het publiek nu weer van harte welkom op het landgoed.
De gelijknamige stichting heeft met de hulp van vele vrijwilligers een bezoekerscentrum gemaakt. Ook de uitkijktoren en het picknick- en avontureneiland kunnen naar hartenlust worden gebruikt en de aanleg van de moestuin is in volle gang.

Historie Landgoed Slot Schaesberg
Rond het jaar 1411 liet Willem II van Retersbeek-Schaesberg in het Limburgse dal een burcht bouwen. In 1571 gebruikte Johan van Schaesberg de fundamenten hiervan voor de aanleg van een nieuw kasteel in Renaissance-stijl. De laatste uitbreiding van het slot vond plaats in 1650. In 1733 stierf het geslacht van Schaesberg uit en kwam het kasteel leeg te staan, waarna het niet meer bewoond is geweest. Het verval van het kasteel deed hiermee zijn intrede.
De laatste particuliere eigenaar van de hoeve was de Duitse baron Von Brauchitsch (Rimburg) en het kasteel was bezit van de familie Von Schaesberg. Na de onteigening van het kasteel en bouwhoeve in 1944, omdat kasteel en hoeve werden aangemerkt als vijandig vermogen, werd het in 1949 aangekocht door de toenmalige gemeente Schaesberg. De bouwhoeve op het landgoed is tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw in gebruik geweest als boerderij. In 1965 stortte de middelste toegangstoren (het poortgebouw) van de hoeve in. Een maand later volgde een brand in één van de bijgebouwen. Met de daar op volgende sloop van de hoeve en delen van het kasteel verloor Nederland een van haar mooiste Renaissancekastelen.

Een toekomst als toeristische trekpleister
Inmiddels worden het kasteel en de hoeve met ambachtelijke technieken op een historisch verantwoorde wijze herbouwd en omgevormd tot een educatieve toeristische attractie. Het project moet ook tijdens de herbestemming in dienst staan van wetenschappelijke, onderwijskundige en sociaal-maatschappelijke doelen. Het landschap en de ontwikkeling van de infrastructuur rondom de attractie worden in de planvorming meegenomen.
www.slotschaesberg.nl

Scroll naar boven