11Sep

Evenement/Festival

Open Monumentendag 2021

Huis Doorn Vriend van sKBL

Doorn - UtrechtOpen Monumentendag parkwandeling landgoed & openstelling Dienstengebouw Huis Doorn

Op zaterdag 11 september kun je in het kader van de Open Monumentendag 2021 een speciale parkwandeling maken op het landgoed Huis Doorn. Op deze datum wordt het Dienstengebouw voor het eerst opengesteld voor bezoek.

Tussen 10.00 en 17.00 uur ben je van harte welkom om de parkwandeling te maken aan de hand van een flyer die je bij het poortgebouw ontvangt. De parkwandeling staat in het teken van “Rouw en herinnering”. Het thema sluit aan bij de nieuwe tentoonstelling “Rouw. Van keizerin tot corona” die van 1 oktober 2021 t/m 3 juli 2022 plaatsvindt in Museum Huis Doorn

Tijdens de parkwandeling ontdek je waar de keizer is bijgezet, zie je de grafstenen van zijn geliefde hondjes en bezoek je de prachtige rozentuin, in 1921 vernoemd naar de overleden keizerin Auguste Victoria. Je komt ook langs de houthakkers hut waar keizer Wilhelm II tijdens de wintermaanden te vinden was om zijn conditie op peil te houden.

De parkwandeling eindigt bij het Dienstengebouw. Het gebouw, in 1838 gebouwd, doet eerst dienst als  koetshuis en hooischuur. In 1920 wordt het in opdracht van Wilhelm II in Chaletstijl verbouwd tot Dienstengebouw voor zijn personeel. In het gebouw zijn nog veel originele elementen te zien, waaronder de provisiekamer, twee eetzalen, de voormalige linnenkamer en dertien slaapkamers voor de personeelsleden.

Museum Huis Doorn prijst zich gelukkig dat het Dienstengebouw na een grondige verbouwing zal worden ingericht als expositieruimte. De originele elementen blijven daarbij behouden. Je kunt het gebouw op open monumentendag eenmalig bezoeken voordat de verbouwingswerkzaamheden gaan starten.

Graag ontvangen we je op zaterdag 11 september 2021 en wensen je een prettige wandeling. De parkwandeling is gratis.

Wil je Huis Doorn of het Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog bezoeken dan gelden hiervoor de museale toegangsprijzen.

Afhankelijk van de dan geldende coronaregels dien je hiervoor online te reserveren.