24Sep

Concertlocatie

Belle; haar liefdes, haar leven (Voorstellingen van 24 september t/m 6 november)

Slot Zuylen Vriend van sKBL

Oud Zuilen - UtrechtEen intieme muzikale theatervoorstelling door Anita van Soest en Bas Verheijden over het leven en de liefdes van vrijdenker Belle van Zuylen. In de voorstelling klinkt pianomuziek van Belle van Zuylen en andere vrouwelijke componisten, die net als Belle moesten opboksen tegen mannelijke tegenhangers.

Bestel hier je kaartjes.

Belle; haar liefdes, haar leven

Muziektheatermaker Anita van Soest neemt je, met de prachtige tekst over de innerlijke worstelingen van een getalenteerde adellijke vrouw, mee naar de achttiende eeuw. Krijg een verrassende inkijk in het leven van schrijfster en componist Belle van Zuylen (1740, Slot Zuylen) die op zoek ging naar haar eigen onafhankelijkheid.

Vrouwelijke componisten

Pianist Bas Verheijden brengt muziek ten gehore die uitsluitend is gecomponeerd door vrouwelijke componisten. Er is werk te horen van Cécile Chaminade, Clara Schumann-Wieck, Fanny Mendelssohn, Lily Boulanger en Amy Beach.

Wat deze combinatie van componisten bijzonder maakt, is dat vrijwel al deze vrouwen zich hebben moeten losmaken van de heersende mores en staande hebben moeten houden in een door mannen gedomineerde wereld, een strijd die Belle maar al te bekend was. Allemaal wilden ze hun werk voor het nageslacht vereeuwigen. De urgentie van Belles verhaal kan worden gehoord in de muziek. Natuurlijk mag een compositie van haar eigen hand - L'amour est un enfant trompeur - niet ontbreken in deze voorstelling!

Credits

Bewerking, spel: Anita van Soest
Piano: Bas Verheijden
Regie: Margaret Steur

Meer info: www.anitavansoest.nl & www.basverheijden.com

Tentoonstelling: Slot Zuylen & Slavernij

Voorafgaand aan de voorstelling bestaat de gelegenheid de tentoonstelling Slot Zuylen & Slavernij te bezoeken.

Slot Zuylen, sinds de late 17e eeuw bewoond door de familie Van Tuyll van Serooskerken, is zoals veel andere kastelen een zichtbaar, tastbaar overblijfsel van de vroegere welvaart en bloei van Nederland. Het slot is dankzij haar vroegere bewoner Belle van Zuylen ook een symbool voor vrijheid van vrouwen en verlichte ideeën. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het slot in de 18e eeuw compleet werd verbouwd met geld uit de koloniën, mede verdiend door slavenhandel en -arbeid. Ook Belle van Zuylen erft een aanzienlijk koloniaal kapitaal. Hoe rijmt dat met haar verlichte opvattingen? De tentoonstelling stelt zwart op wit vragen over dit collectieve stuk van ons verleden. Slot Zuylen opent haar deuren voor de krachtige verhalen van mensen van kleur die tijdgenoot waren van Belle.

Speeldata en tijden

  • Vrijdag 24 september 20:00 uur
  • Zaterdag 2 oktober 16:00 uur
  • Zondag 3 oktober 16:00 uur
  • Zondag 10 oktober 16:00 uur
  • Zaterdag 16 oktober 16:00 uur
  • Zondag 17 oktober 16:00 uur
  • Woensdag 20 oktober 20:00 uur
  • Vrijdag 22 oktober 20:00 uur
  • Vrijdag 5 november 20:00 uur
  • Zaterdag 6 november 16:00 uur

De voorstelling duurt ongeveer 45 minuten.

Toegangsprijzen

Volwassenen € 27,50
Kinderen (4 t/m 15) € 15,00

De voorstelling, een bezoek aan de tentoonstelling en één drankje zijn bij de prijs inbegrepen.