04Jun

Exposities / musea

Irma de Vries - Reflecting Forward

Fraeylemaborg Vriend van sKBL

Slochteren - GroningenAugmented Reality spektakel Irma de Vries bij de Fraeylemaborg.

Afbeelding: Diamonds met jongetje bij vijver – Wilco van der Laan

De Amsterdamse kunstenares Irma de Vries heeft voor het park van de Fraeylemaborg in Slochteren een Augmented Reality tentoonstelling gemaakt. Dansende boomhoge bolletjesfiguren, op de Islamitische kunst gebaseerde kubussen, manshoge gekleurde diamanten, een bubbelkasteel en nog veel meer verrassingen kunnen worden bekeken door de telefoon heen.

De tentoonstelling zal ook zeker jonge mensen aanspreken die de techniek kennen van spellen als Pokemon en Angry Birds.

De tentoonstelling in het park van de Fraeylemaborg is tot stand gekomen in samenwerking met het MOCO dat gevestigd is aan het Museumplein in Amsterdam. MOCO brengt moderne kunst en straatkunst. Zij hebben een collectie van de wereldberoemde kunstenaar Banksy.

Irma de Vries had voor MOCO de expositie ‘Reflecting forward; in search of connectivism’ gemaakt. De tentoonstelling trok ook veel jong publiek. Om iedereen in Corona tijd een hart onder de riem te steken maakte Irma de tentoonstelling geschikt voor Augmented Reality op het Museumplein in Amsterdam.

De presentatie trok veel aandacht en kwam onder andere terecht in de reclame van Nationale Nederlanden die liet zien hoe ondernemers omgaan met de Corona crisis. Irma wil met haar kunst vooral een lichtpunt zijn in deze voor velen moeilijke tijd. Daarom heeft ze het werk ook ‘opgehangen’ vlak bij de ingang van het vluchtelingenkamp in Moria in Griekenland en in Bodrum in Turkije, de plaats waar veel vluchtelingen vertrekken in hun poging binnen te komen in Europa.
Irma zegt:
When we allow ourselves to be guided by compassion and empathy, we arrive at a brighter tomorrow.  (Als we onszelf toestaan dat compassie en empathie ons leiden zal er een heldere toekomst zijn.)

Naast het al bestaande werk dat op het Museumplein hangt maakte ze het werk Swimmers speciaal voor de Fraeylemaborg.

De App “Moco Outside” is te downloaden voor Android via Google Play of voor iPhone via de App Store.

Irma de Vries

Irma de Vries is opgegroeid in Wieringerwerf (1980) in een gereformeerde familie. Ze raakte als kind gefascineerd door het werk van Piet Mondriaan en startte als 18-jarige op de Rietveldt academie. Daar studeerde ze video kunst. Irma streeft naar kunst die helend is.
Irma de Vries maakt interactieve kunstruimten. Ze gebruikt Augmented Reality, Videomapping, computer animatie en ze schildert. Ze brengt met haar kunst bezoekers in een prachtige wereld.
Irma heeft samen gewerkt met: Peter Greenaway, Rineke Dijkstra, Shirin Neshat, and Peter Schneider.

 Foto’s maken

De Fraeylemaborg roept het publiek op om foto’s van de expositie te maken en de mooiste op te sturen naar hennyvanharten@fraeylemaborg.nl
De Fraeylemaborg maakt uit deze ingestuurde foto’s een selectie. De foto’s worden vervolgens afgedrukt en in het zomerseizoen tentoongesteld in de follies in het park. De fotograaf met de beste foto wint een vlogging camera. Met het insturen van de foto’s geeft de maker toestemming om het materiaal te gebruiken voor Public Relations doelen van de Fraeylemaborg.

Bijdrage

De expositie is gratis maar het helpt de Fraeylemaborg enorm als er een vrijwillige bijdrage wordt  betaald. Dat kan door een bijdrage te geven bij de paal aan het begin van het park of om even wat euro’s te betalen bij de kassa in de museumwinkel in het Koetshuis.
Het park is dagelijks toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Loket leefbaarheid provincie Groningen en van het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Midden-Groningen.