12Sep

Evenement/Festival

Open Monumentendag 2021

Soestdijk

Baarn - Utrecht



Paleis Soestdijk in transitie

Paleis Soestdijk staat aan de start van een nieuwe fase in haar ruim 350-jarig bestaan. Het landgoed wordt de komende jaren grondig gerenoveerd en gerestaureerd en klaargemaakt voor een nieuwe bestemming. In 2024 opent het nieuwe Paleis Soestdijk | Made By Holland: een inspirerend platform, podium en landingsplek voor innovatief en ondernemend Nederland. Met tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, congressen en een rijk educatief aanbod worden hier straks dé Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen gepresenteerd aan het grote publiek.

 

Open Monumentendag

Ontdek het landgoed en de monumenten zoals het Zocherpark, de Watertoren, het Wilhelminachalet en het Sportpark. De historische stijlkamers van het paleis zijn gesloten maar de filmzaal van het paleis wordt speciaal voor Open Monumentendag opengesteld voor bezoekers. De filmzaal is gebouwd in de jaren dertig, als onderdeel van de verbouwing die prinses Juliana en prins Bernhard aangeboden kregen van het Nederlandse volk als ‘Nationaal huldeblijk’ voor hun trouwen. Prins Bernhard was een groot liefhebber van film en fotografie en de filmzaal werd dan ook vooral door hem gebruikt. De filmzaal is al een tijd niet meer in gebruik, maar nog helemaal intact. De verwachting is om in 2022 te starten met de restauratie en renovatie van het paleis dus dit kan zo maar de laatste kans zijn om deze filmzaal in zijn huidige vorm te bezoeken.

 

In de filmzaal worden films vertoond over de restauratie van paleis en tuin en de duurzaamheidsambities voor het landgoed. Ook wordt er tijdens de Open Monumentendag uitleg gegeven over de voorbereidende onderzoeken van de restauratie en de toekomstige invulling Made by Holland. Het restaurant in de Oranjerie is ook geopend.

Historie van het paleis

Jachthuis

Rond 1650 liet een Amsterdamse burgemeester een jachthuis bouwen tussen Soest en Baarn. De jonge stadhouder Willem III, een fervent jager, kocht de hofstede aan de Zoestdijck in 1674. De stadhouders jaagden er, hun weduwen brachten er hun zomers door. In 1795 verloor de familie het jachtslot. Onder Franse invloed werd Soestdijk ‘genationaliseerd’.

 

Zomerpaleis

De kroonprins en zijn Russische vrouw, Prinses Anna Paulowna, lieten Soestdijk verbouwen tot een echt zomerpaleis. Er kwamen twee zijvleugels en alles werd naar de smaak van de tijd – in empirestijl – ingericht. Ook na hen bleef de koninklijke familie het paleis gebruiken als zomerverblijf. Vooral Koningin-moeder Emma kwam er graag. In 1928 kreeg zij voor haar 70ste verjaardag een bijzonder geschenk: elektrisch licht op Paleis Soestdijk.

 

Permanent bewoond werd Paleis Soestdijk pas vanaf 1937, toen prinses Juliana en prins Bernhard er na hun huwelijk hun intrek namen. Het Nederlandse volk had het paar als Nationaal Huldeblijk een verbouwing aangeboden. Het paleis kreeg centrale verwarming en een comfortabel, modern appartement aan de achterzijde.

 

Koninklijke residentie

Na de bevrijding keerde het gezin terug en in 1948 volgde prinses Juliana haar moeder Wilhelmina op als koningin. Paleis Soestdijk werd daarmee de koninklijke residentie. Onvergetelijk zijn de feestelijke defilés die op Koninginnedag door de voltallige koninklijke familie op het bordes werden afgenomen.

 

Woonhuis en werkpaleis

Toen prinses Beatrix werd ingehuldigd als koningin, in 1980, was Paleis Soestdijk geen koninklijke residentie meer. Prinses Juliana en prins Bernhard bleven er wonen tot hun dood in 2004. In 1971 werd het paleis Rijksbezit. Met ingang van december 2017 werd, na een heel uitgebreide selectieprocedure, MeyerBergman Erfgoed Groep de nieuwe eigenaar van het paleis en het landgoed.

 

Scroll naar boven