06May

Rondleidingen

Beleefwandeling Van State tot Stek

Dekema State

Jelsum – FrieslandEen wandelroute met 18 QR punten levert boeiende informatie op over de Landschapsgeschiedenis van grond en bewoners. Bij elk punt behoort een unieke QR-code. Door het scannen ervan ontvangt de wandelaar bondige informatie over deze bijzondere plekken. Daarnaast kan er worden doorgeklikt naar extra informatie als men thuis de route nog eens terugleest, eventueel ook op de PC of laptop.

Historie van het natuur- en cultuurlandschap
De beleefwandeling ‘Van State tot Stek’ (5,5 km) strekt zich uit tussen twee adellijke states: Dekema State te Jelsum en Martnenastate te Koarnjum. Tussen deze beide groene oases wordt de wandelaar door een oud en vrijwel ongeschonden kwelder- en terpenlandschap geleid. Onderweg is er aandacht voor het ontstaan van landschapskenmerken en de aanwezig natuur in de parken en tuinen rondom diverse states. Er is informatie over bouwstijlen, landgebruik en de historie van de (adellijke) bewoners.

Praktische informatie
De routekaart met QR-codes is vanaf 30 april te koop voor €4,- bij het entreegebouw van Dekema State. Hier start en eindigt ook de wandeling. De route kan door een kleine aanpassing ook worden gevolgd door rolstoelgebruikers. De beleefwandeling ‘Van State tot Stek’ is corona-veilig te wandelen. U kunt ter plaatse pinnen en er is bij Dekema State koffie/thee/warme chocolademelk voor onderweg verkrijgbaar. Er is gratis parkeergelegenheid. Raadpleeg voor actuele openingstijden de websites www.dekemastate.nl en www.martenastate.nl.