14Feb

Rondleidingen

Het rondje van Six

Jagtlust

s-Graveland - Noord-Holland



Volg de 2 uur durende kindvriendelijke wandelroute ‘Het rondje van Six’ en je komt langs het landhuis, de ‘twaalf apostelen’, een hunebed, een grot en een ommuurde moestuin. Het landhuis zelf is niet toegankelijk. Ontdek de geschiedenis van de bewoners van de buitenplaatsen en in het bijzonder de familie Six. De route is gemarkeerd met gele pijltjes en is ca. 0,9 km.

Het wandelpad over de buitenplaats is vernoemd naar de familie Six, eeuwenlang eigenaar van Jagtlust. In 1660 werd Cornelis Tromp eigenaar van een strook land buiten de ’s-Gravelandse polder, het Trompenveld. Op dit terrein stond een kleine hofstede met huis, genaamd ’Groot Jan’. In 1861 kocht Jan Pieter Six Jagtlust. Tot 1992 bleef de buitenplaats bezit van deze beroemde Amsterdamse koopmansfamilie. Ook Land en Bosch, Hilverbeek en Gooilust behoorden enige tijd tot het familiebezit.
Jan Pieter Six gaf de buitenplaats zijn huidige vorm, in Engelse landschapsstijl. Je ziet tijdens het wandelen dat hij het park heeft verrijkt met (exotische) heesters en bomen, zoals de tulpenboom en moerascipres. Na zijn dood erfde zijn zoon jhr. Willem Six de buitenplaats. In zijn opdracht verbouwden de architecten Schill en Haverkamp het landhuis ingrijpend tot de huidige vorm. Het interieur van rond 1900 is nog intact. Het theehuis uit 1824 kun je het beste vanaf de Leeuwenlaan zien. Onlangs zijn veel verhalen van die tijd opgetekend door de nu nog levende neven en nichten Six. Bij die gelegenheid werd deze wandeling gedoopt tot het ‘Rondje van Six’.

Handig om te weten:
Bij Jagtlust is geen parkeergelegenheid. Eventueel kunt u gebruik maken van de parkeergelegenheid bij buitenplaats HilverbeekLeeuwenlaan 5 in 's-Graveland. Op ca 10 minuten lopen naar Jagtlust.

  • Koop van tevoren tickets online.

  • Honden kunnen niet mee.

  • Zorg dat u een kwartier van tevoren aanwezig bent.

Scroll naar boven