15Jan

Exposities / musea

Historische tulpen in de tuin en in de borg

Menkemaborg Vriend van sKBL

Uithuizen – GroningenIn de tuin van de Menkemaborg staan planten, die ook al in de 17de of 18de eeuw voorkwamen in Nederland. In het voorjaar groeien en bloeien de bijzondere historische tulpen in de siertuin.
Tuinen afgebeeld op schilderijen en prenten uit de 17de en 18de eeuw tonen tulpen, die alleen staan en in symmetrie, zoals het in de formele tuin gebruikelijk is. De kostbaarheid van de tulp zal ook zeker meegespeeld hebben. In de borgtuin zijn dan ook geen velden met tulpen te vinden, maar in de siertuin staan ze solitair of in kleine groepjes bij elkaar. (In het theehuis ligt de lijst met tulpsoorten en waar ze staan in de tuin.)

Tulpen waren zo bijzonder, dat verschillende kunstenaars ze hebben afgebeeld. Margareta de Heer was één van hen en acht aquarellen met tulpen, die toegeschreven worden aan haar, zijn te bewonderen in de gang van de Menkemaborg. (Collectie Groninger Museum) Margareta de Heer (ca. 1600 – ca. 1665) werd geboren in Leeuwarden en heeft een deel van haar leven in Groningen gewoond. De 17de-eeuwse afbeeldingen zijn nog steeds prachtig van kleur en boven de tulp staat de naam van de tulp geschreven, zoals ‘Saij Blom Coningh’, Plomp sonder Argh’ of Purpuren Croon.