15Sep

Evenement/Festival

Groene Monumentendag Bosch en Vaart

Landgoed Bosch en Vaart Vriend van sKBL

Vries – DrentheIn het weekend van 14 en 15 september 2019 is het Open Monumentendag, een van de grootste culturele evenementen van Nederland.

De Nederlandse Tuinenstichting, die behoud van het groene erfgoed als kerntaak beschouwt, heeft een aantal monumentale tuinen en parken bereid gevonden om op Open Monumentendag haar poorten gratis open te zetten voor een groter publiek. Met de klimaatcrisis en de oprukkende monocultuur in het landschap en in tuinen, is er nu meer dan ooit reden om het belang van groen erfgoed van de daken te roepen. Als er ergens draagvlak voor moet komen is het wel voor kennis, behoud en bescherming van onze groene monumenten. De NTs doet er alles aan om dat te vergroten.

Het thema van Open Monumentendag 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun ontspanning, vermaak en vrije tijd?

De NTs vindt dat de historische tuinen niet mogen ontbreken in dit rijtje. Al vanaf het einde van de zestiende eeuw bouwden welgestelde stedelingen landgoederen om de stank en de drukte van de stad te ontlopen. Niet voor niets noemden zij hun buitenplaatsen vaak lustoorden. Zij wisten toen al wat nu wetenschappelijk is bewezen: de tuin is goed voor de gezondheid, kortom: een plek van plezier.

Verspreid over heel Nederland is in iedere provincie (m.u.v. Flevoland) een uniek voorbeeld uitgezocht. Het zijn stuk voor stuk prachtige tuinen of parken behorend bij een buitenplaats, een boerderij, een klooster, kasteel of landgoed. Bezoekers kunnen er genieten van siertuinen met hun rozentuinen, plantencollecties, stinzenplanten en kuipplanten. Van de zogenaamde tuinsieraden als een prieel of theehuis, historische kassen, een palmhuis, oranjerie, duiventil of praalgraf. Eeuwenoude kennis van moestuinen, fruitteelt, grachtenstelsels, vijvers, natuurlijke beekjes en gebouwde waterpartijen ligt in deze monumenten opgeslagen.

De plezierige plaatsen die op uitnodiging van de Nederlandse Tuinenstichting opengaan, liggen vaak verborgen achter muren, hoge hagen of hekken. Nu kunt u deze groene oases gratis binnen gaan en met eigen ogen zien waarom het zo belangrijk is dit erfgoed te koesteren en te behouden. Wees welkom, laat u verrassen en vooral: heb veel plezier!

LANDGOED BOSCH EN VAART

Groningerstraat 32, Vries (Drenthe)

Het landgoed ligt aan het Noord-Willemskanaal en heeft als bijnaam ‘Schoonheid aan het water’. Het is ca 15 ha groot en valt onder de Natuurschoonwet. Er zijn o.a. een villa, koetshuis, oranjerie, stookhok en theekoepel. Sinds 1984 zijn de huidige eigenaren bezig het landgoed in oude glorie te herstellen. Er is een prachtig wandelpark. In 2015 is het landgoed uitgebreid met 5 ha aan de westkant van de Groningerstraat.

Op zaterdag 14 en zondag 15 september aanstaande zal Landgoed Bosch en Vaart te Vries weer deelnemen aan de landelijke monumentendag.

Op deze dagen verwelkomen wij u graag op het landgoed van 11.00 tot 17.00 uur. Ook zullen rondleidingen door de prachtige tuinen en parken worden gegeven, die u de gelegenheid geven om het landgoed en zijn oorsprong beter te leren kennen. 

Agenda

Zaterdag 14 september

  • Open Monumentendag (van 11.00 tot 17.00 uur)

  • expositie van de kunstenaars in de Oranjerie (van 11.00 tot 17.00 uur)

  • rondleidingen op het landgoed (aanvang 12.00 uur en 15.00 uur), vertrek vanaf de Oranjerie

Zondag 15 september

  • Open Monumentendag (van 11.00 tot 17.00 uur)

  • expositie van de kunstenaars in de Oranjerie (van 11.00 tot 17.00 uur)

  • rondleiding op het landgoed (aanvang 14.00 uur), vertrek vanaf de Oranjerie

De toegang tot deze activiteiten op 14 en 15 september aanstaande is gratis. Parkeren kan (gratis) aan het kanaal. U kunt de borden volgen naar de Oranjerie op het landgoed.

Vanwege het grote succes van voorgaande jaren hebben we ook dit jaar drie kunstenaars uitgenodigd om hun werken te exposeren in de Oranjerie. De werken van Martha AsmanLon Goedewaagen en Sara van Epenhuysen kunt u daar bewonderen.