15Sep

Evenement/Festival

Open Monumentendag Kasteel Middachten

Middachten Vriend van sKBL

De Steeg – Gelderland


  • Landgoed Middachten 3
  •    6994 JC De Steeg – Gelderland
  • Sun 15 Sep 2019
  • 10:30
  • Kasteel en tuinen: € 5,50 p.p. (i.p.v. € 11,00 p.p.), kinderen tot 12 jr. gratis. Alleen tuinen: € 3,00 p.p. (i.p.v. € 6,00 p.p.). kinderen tot 12 jr. en Vrienden van Middachten gratis.
  • https://www.middachten.nl/open-monumentendag/

Tijdens de Landelijke Open Monumentendagen zijn duizenden monumenten in heel Nederland gratis of met korting toegankelijk. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt. Landgoed Middachten doet ook mee, op zondag 15 september. Het kasteel en de tuinen zijn deze dag met 50% korting te bezoeken.

Tuinen
Landgoed Middachten onderscheidt zich van veel andere landgoederen door de indrukwekkende tuinen, die groene kamers worden genoemd. Met een rozentuin, een geurende kruidentuin, een openluchttheater met coulissen van taxushagen, grote grasparterres en zeldzame boomsoorten doen de tuinen majestueus aan. Tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers in de tuinen genieten van de nazomerkleuren. Verder behoort een partijtje tennis of croquet tot de mogelijkheden.

Kasteel
Het huidige kasteel Middachten is eind 17de eeuw gebouwd op de plek van een middeleeuwse voorganger. Doordat kasteel Middachten nooit is verkocht, is de inboedel bewaard gebleven. Het is dan ook volledig ingericht met authentieke meubels en voorwerpen. Kasteel Middachten is nadrukkelijk geen museum, maar een bewoond huis. Direct bij binnenkomst door de monumentale voordeur voelt u de huiselijke, warme sfeer.

Koetshuis
De stallen van kasteel Middachten behoorden, naast die van het koninklijk huis, tot de grotere ‘stalbedrijven’ van Nederland. Alles ademde grandeur, stijl en goede smaak. Bijzonder is dat deze stallen en het bijbehorende koetshuis nog altijd in tact zijn en dat een groot aantal rijtuigen op Middachten is gebleven. Tijdens Open monumentendag zijn de rijtuigen en stalboxen te bezichtigen.

Expositie
In het kasteel bevindt zich een omvangrijke collectie portretten. Het betreft geschilderde portretten, maar ook kleine portretfoto’s in de vorm van carte de visites en kabinet foto’s: de visitekaartjes uit de 19de eeuw. Al deze portretten zeggen iets over de wereld waarin de bewoners van Middachten zich door de eeuwen heen bewogen. De beroemdste personen uit de collectie zijn in de vorm van een fotocollage te zien in de oranjerie van Middachten. Verder kunnen bezoekers in de oranjerie terecht voor een kopje koffie/thee en een versnapering.

Praktische informatie
Tijden
De tuinen zijn open van 10.30 – 16.30 uur.  Tuinrondleiding: start om 13.30 uur.
Het kasteel en koetshuis zijn geopend van 12.00 – 15.30 uur. U kunt deze op eigen gelegenheid bekijken, er zijn geen rondleidingen.

Entree
Kasteel en tuinen: € 5,50 p.p. (i.p.v. € 11,00 p.p.), kinderen tot 12 jr. gratis.
Alleen tuinen: € 3,00 p.p. (i.p.v. € 6,00 p.p.). kinderen tot 12 jr. en Vrienden van Middachten gratis.

Parkeren
Parkeerplaats Smidsallee, Smidsallee, 6994 BJ De Steeg. Openbaar vervoer: Breng lijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden.