14Sep

Evenement/Festival

Open Monumentendag Borg Welgelegen

Borg Welgelegen

Sappemeer – GroningenOpen Monumentendag: Plekken van Plezier

 

De Odd Fellows geven rondleidingen in Borg Welgelegen. Een unieke kans om deze fraaie veenborg van binnen te zien en verhalen te horen over één van de laatste beeldbepalende monumenten in Hoogezand-Sappemeer.

Het interieur van dit rijksmonument is doorgaans niet voor het publiek toegankelijk.

Vrijwilligers van Het Groninger Landschap vertellen u over de  bijzondere tuin en de geschiedenis van de veenkoloniën.

 

\"\"

Welgelegen is een voorbeeld van macht en pracht van welgestelde burgers die zich toelegden op de vervening in deze regio. In 1655 verrees aan de westzijde van de hoofdvaart van de Borgercompagnie, het compagniehuis Welgelegen. Van hieruit werd toezicht op de ontsluitingswerkzaamheden gehouden. Ongetwijfeld vormden huis en tuin bij tijd en wijle als een plek van plezier.

Welgelegen behoort tot de oudste monumenten in de gemeente Midden Groningen.

Tijdens de Open Monumentendag kunt u een kijkje nemen in de eeuwenoude borg en kennis nemen van de rijke historie van Welgelegen.

Al meer dan vijftig jaar is deze veenborg de thuisbasis van de twee Odd Fellow-loges. Deze internationale vereniging is actief in vele landen en richt zich als wereldwijde broederschap op harmonie tussen de volkeren in de diverse landen.

De bezoekers krijgen tekst en uitleg over de Odd Fellows in de speciale ruimte waar de leden hun wekelijkse bijeenkomst houden. Verder is een bezoek aan de barokke tuin achter de borg zeker de moeite waard. Vrijwilligers van Het Groninger Landschap geven u graag uitleg.